Care este cea mai mică pensie după majorarea din 2024. Peste un milion de pensionari români încasează aceşti bani

pensie
Sursa foto: Twitter (X) / calculul pensiei

Punctul de pensie a crescut în România de la 1 ianuarie 2024 cu 13,8%, iar recalcularea pensiilor este încă o necunoscută pentru pensionari, având în vedere că nu mulţi reuşesc să-şi facă singuri calculul acasă.

Cea mai mică pensie din România, pensia socială minimă, va creşte şi ea după recalculare.

După indexarea tuturor pensiilor românilor cu 13,8% în ianuarie, urmează majorarea pensiilor românilor, în septembrie.

Punctul de pensie a crescut de la 1 ianuarie 2024 cu 13,8%, adică de la 1.785 lei la 2.032 lei.

Potrivit autorităţilor, recalcularea tuturor celor cinci milioane de pensii este programată să intre în vigoare la 1 septembrie 2024, după ce vor fi stabilite normele metodologice necesare noii legi a pensiilor.

Procesul de recalculare va fi finalizat până la 1 august 2024, iar în luna următoare, pensionarii din România vor primi informări detaliate despre noua lor pensie.

Noua lege a pensiilor, publicată în Monitorul oficial

Pe 6 decembrie 2023, legea pensiilor, adoptată de Parlament în noiembrie și promulgată de președintele Klaus Iohannis, a fost publicată în Monitorul Oficial.

Ea se aplică începând din 1 ianuarie 2024. O parte din prevederi intră în vigoare de la începutul anului, iar cele mai multe din septembrie.

Noua lege prevede că de la 1 ianuarie 2024, pensiile vor crește cu 13,8% și vor fi recalculate în septembrie. Punctul de pensie va fi, astfel, 2.032 lei.

Totodată, vârsta de pensionare va fi aceeași pentru femei și bărbați, respectiv 65 de ani, introdusă gradual.

De asemenea, stagiul minim contributiv de cotizare pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă va fi de 15 ani.

Cine beneficiază de pensia minimă în România

Potrivit legii, de pensia minimă pot beneficia pensionarii sistemului public de pensii și pensionarii sistemului militar de pensii cu domiciliul în România, indiferent de data înscrierii la pensie, dacă nivelul cuantumului pensiei (cuvenit sau aflat în plată) se situează sub nivelul indemnizației sociale pentru pensionari.

Adică, românii care nu au muncit deloc au o pensie minimă garantată de stat de 1.125 de lei.

Pensia minimă se determină ca diferență între valoarea stabilită pentru anul respectiv (în 2024, 1.281 de lei) și nivelul cuantumului pensiei cuvenit sau aflat în plată.

Legea nr. 118/2010 a stabilit că sintagma pensie socială minimă garantă va fi înlocuită cu sintagma indemnizație socială pentru pensionari, așa că pensia socială și indemnizația socială pentru pensionari se referă la același lucru.

Condiții pentru obținerea indemnizației sociale pentru pensionari:

– calitatea de pensionar al sistemului public de pensie

– domiciliul în România

– nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, să se situeze sub 1000 de lei.

– românii care beneficiază prin cumul de unul sau multe drepturi de pensie din sistemul public sau alte sisteme, la acordarea indemnizației sociale pentru pensionari se va avea în vedere nivelul cuantumurilor însumate ale acestor venituri

Mai exact, dacă obții venituri din pensie publică sau privată ori alte plăți, nu vei putea beneficia de indemnizație socială pentru pensionari dacă suma totală a acestor venituri trece de 1.000 de lei.

Cât va fi cea mai mică pensie din România, după recalculare

Va creşte şi cea mai mică pensie din România, după recalculare, respectiv pensia socială minimă.

Un proiect de Ordonanță de Urgență, cunoscut şi ca Ordonanţa-trenuleţ, arată că începând cu data de 1 ianuarie 2024, indemnizaţia socială pentru pensionari, aşa cum este cunoscută pensia minimă, va creşte şi ea.

În anul 2022, cuantumul indemnizației sociale pentru pensionari a fost de 1000 lei, iar pentru 2023 de 1.125 de lei.

Potrivit proiectului de Ordonanță de Urgență 115, venit în 2023, pe final de an, „prin derogare de la prevederile art.1 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea indemnizaţiei sociale pentru pensionari, aprobată prin Legea nr.196/2009, cu modificările și completările ulterioare, începând cu data de 1 ianuarie 2024 indemnizaţia socială pentru pensionari este de 1.281 lei”.

La sfârşitul anului 2023, circa 1.100.000 de pensionari români luau pensie socială în valoare de 1.125 de lei.

Ei au primit în ianuarie aproximativ 150 de lei în plus, iar valoarea pensiei ajunge la valoarea de 1.281 lei, acest venit fiind cunoscut de români şi drept pensie socială minimă garantată.

Aceasta va fi și pensia minimă în România după recalcularea din data de 1 septembrie 2024: 1.281 lei. Pensiile nu vor crește la recalculare, în primul rând pentru cei care au sub 15 ani munciți.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: