Skip to content
Politică

Care este partidul în avantaj la vot

Scrutinul prezidential este considerat un soi de revelion al partidelor politice. Este ziua în care partidele află cum le va fi în anul următor. În cazul în care câștigă și intră bine în noul an, le va fi bine. În caz contrar, anul începe prost și va continua în aceeași notă.

Așa cum ne indică și istoricul celorlalte voturi pentru alegerea Președintelui României, desfășurarea și exercitarea votului pare să aibă desfășurator identic. Că vorbim de momentul 1996, de 2004, de 2009 sau de cel de astăzi, ”mersul” voturilor este aproape tras la indigo.

Ora 7.00- 11.00

Astfel, în prima parte a zilei, până la ora 11, activul de sistem și nucleul dur al partidelor ies la vot. Cei de la PSD, fără niciun dubiu, au cel mai mare activ de partid și sunt clar în avantaj. În acest top urmează activul de partid al ACL. Capacitatea de mobilizare și organizare a lui Vasile Blaga știm bine că este o realitate, iar nucleul dur al PNL și PDL va ieși încolonat la vot.

De asemenea, până la ora 11, ies să își exercite dreptul constituțional de a vota, într-un număr semnificativ, și pensionarii, care tradițional, votează întotdeauna majoritar cu PSD.

Ora 11.00- 14.00

Imediat după terminarea slujbelor de duminică, undeva pe la ora 12, încă un flux uriaș de bătrâni și pensionari vor merge la secțiile de vot și vor pune ștampila pe unul dintre candidații, cel mai probabil pe Victor Ponta. Un element principal în campania lui Victor Ponta a fost tema religiei. De asemenea, în teritoriu, membrii PSD au împărțit iconițe cu Arsenie Boca. Deși unii au condamnat acest gest, votul este prin excelență o acțiune emoțională, nicidecum una rațională. Astfel, până undeva în jurul orei 14, această categorie socială, caracterizată de responsabilitate, își va face datoria și va merge la urne.

Ora 17-21.00

Între orele 14 și 17 va apărea clasica amorțeală și liniste electorală, înainte de forcingul de la urne de cu seară. După ora 17 va începe exprimarea votului ideologic. Populația urbană, din marile orașe, vor merge la urne și își vor exprima intenția de vot. Din această categorie fac parte votanții lui Klaus Iohannis, ai Elenei Udrea, Monicăi Macovei și Teodor Meleșcanu, prezidențiabili fără structuri politice în spate. Votul în perioada ora 17-21 este unul eminamente ideologic.

De asemenea, spre seară, se vor prezenta și parte din electoratul nehotărât. Foarte probabil, aceștia așteaptă primele estimări cu privire la favoriții primului tur și vor vota cu cel care cred ei că este cel mai puternic și mai bine plasat candidat (efectul bandwagon- efectul de regrupare în jurul câștigătorului). Cei mai mulți dintre criticii sondajelor de opinie se referă la faptul că publicarearezultatelor privind popularitatea candidaților poate influența, în mod decisiv, distribuția ulterioară a voturilor. Având în vedere că Victor Ponta este văzut de majoritatea electoratului drept câștigător al primului tur, inclusiv de electoratul lui Iohannis, foarte probabil ca efectul bandwagon să îi mai aducă niște voturi prezidențiabilului PSD.

Citește și: Numărătoare partide: 15% prezență la vot până la ora 12:00

1 comentariu la “Care este partidul în avantaj la vot

  1. UF—bine ca nu este ora 17—ma prindea , IDEOLOGIA .Cine stie–ce idei traznite mai ai—despre–transilvanizare ori ardenilizarea –ROMANIEI . Cozile de topor si TARA asta asa de primitoare .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *