Care este singurul prezidențiabil care nu îl vrea pe Ponta premier

Odată cu alegerile prezidențiale, lucrurile încep să ia noi turnuri pe scena politică. Speculații cu privire la preluarea Executivului de către un șef de serviu secret sau chiar de fostul președinte Traian Băsescu sunt variante de lucru luate în calcul de diverși lideri politici.

Mai sunt scenarii potrivit cărora PSD va prelua atât guvernarea cât și Președinția sau ipoteze conform cărora social- democrații vor ceda poziția de premier unui lider din afara partidului, la fel și acestea, extrem de dezbătute.

Există totuși câteva poziționări ale prezidențiabililor de natură să ne dezvăluie în mare proporție cum ar arăta lucrurile odată ce alegerile din noiembrie ar fi trecut.

Prima problemă cu care politicienii, atât ai puterii cât și ai opoziției, se vor înfrunta va fi aceea a creării unei noi majorități după prezidențiale.

Cum se vor poziționa, câți oameni vor pierde cei din opoziție, dar și cum se vor regrupa partidele în jurul noului președinte sunt chestiuni pe care le putem citi printre rânduri din declarațiile celor care se întrec în bătălia pentru fotoliul de la Cotroceni.

Spre exemplu, am putea analiza multiplele declarații ale prezidențiabililor care afirmă, fără nici un fel de echivoc, că sunt pregătiți să colaboreze instuțional (să coabiteze) cu premierul în funcție, în cazul în care ar fi în poziția de președinte. La prima vedere, toți prezidențiabilii cu greutate îl blamează pe Victor Ponta, ori de câte ori au ocazia, de cele mai multe ori chiar de câteva ori pe zi.

Ce putem deduce din asta? E foarte simplu: Monica Macovei, Klaus Iohannis sau Teodor Meleșcanu sunt oameni care au declarat public că ar „coabita” fără probleme cu Victor Ponta în cazul în care ar ajunge președinte. În același timp, toți acești prezidențiabil, direct sau mai voalat îl pun la zid pe Ponta.

„Micul Ceaușescu”, „grupul mafiot PSD” sau „aliatul secret al lui Băsescu” , sunt doar câteva dintre apelativele favorite ale unora din prezidențiabili la adresa actualului premier.

PNL, cel mai aspru critic al pactului de coabitare, nu se ferește să spună că ar putea lucra fără probleme cu Ponta, prin vocea prezidențiabilului Klaus Iohannis.

„Sunt pregatit sa lucrez cu un premier ca Victor Ponta. Mai devreme sau mai tarziu, aceasta colaborare este obligatorie. Dar in situatia in care as ajunge la Presedintie, iar Ponta ar fi premier, aceasta colaborare ar fi una institutional corecta, dar fara sinergii deosebite”, spunea Iohannis în luna august.

Nici prezidențiabilul independent Monica Macovei nu ezită în a declara că o colaborare cu Victor Ponta ar fi un lucru normal, deși aceasta a fost una dintre vocile care îl înfierează pe premier, precizând că acesta nu respectă niciuna din regulile decalogului politic (să nu furi, să nu minți etc). Totuși, afirmă că ar lucra cu Ponta.

“Da, voi lucra şi cu Ponta, sigur că e un dat. Voi lucra şi cu Ponta, voi lucra şi cu PSD-ul şi voi aduna pe toată lumea la masă, toate partidele din Parlament şi voi spune: acesta e programul meu, asta aş vrea să faceţi”, a spus Monica Macovei vineri, 3 octombrie.

“Cuvântul coabitare eu nu-l voi folosi. Sună urât, nu-mi place şi avem experienţa unei coabitări în 2013 între preşedintele Băsescu şi Ponta, inclusiv pe justiţie şi a fost o catastrofă. Eu aş spune: hai să lucrăm împreună!”, mai preciza aceasta.

Monica Macovei este una dintre cele mai puternice voci care îl critică pe premier. Totuși, aceasta spune că e pregătită să lucreze cu un premier „care a adus corupția la el în birou”. Chiar și așa, tot ar lucra cu acesta.

Nici Teodor Meleșcanu nu ar avea o problemă în a „coabita”, chiar dacă fostul șef al SIE s-a aratat în cateva rânduri extrem de critic la adresa prezidențiabililor. Până la urmă, motivul pentru care a intrat în cursă este că era nemulțumit de calitatea candidaților, deci implicit a lui Ponta. Totuși, chiar și nemulțumit, Meleșcanu ar face tandem cu Ponta.

„Fără nici o îndoială!”, a răspuns Meleșcanu la întrebarea dacă ar putea lucra cu Ponta, în cazul în care ajunge șef al statului. „Există o majoritate legitimă în Parlamentul României, această majoritate din Parlament a prezentat un candidat, domnul Victor Ponta este primul-ministru al României şi cred că trebuie să rămână în această funcţie”, declara Meleșcanu pe 26 septembrie.

Așa cum istoria ne-a arătat, un nou președinte instalat la Cotroceni aduce cu sine noi repoziționări în Parlament. Totuși, nimeni nu spune clar și răspicat că Victor Ponta va cădea, odată ce fotoliul de președinte va fi ocupat de altcineva în urma alegerilor din noiembrie.

Așadar, deși contracandidații premierului Victor Ponta îl blamează pe acesta și îl critică fără rețineri, nimeni nu pare dispus să schimbe politica guvernamentală și să facă demersurile necesare pentru formarea de noi majorități. Putem crede că afirmațiile conform cărora Ponta este răul suprem și exponentul corupție sunt doar o retorică electorală. După alegeri, Ponta va fi reevaluat.

Iată cum Victor Ponta câștigă în 80% din cazuri.

Spunem 80% și 100% deoarece Elena Udrea a precizat și și-a asumat foarte clar că a doua zi, după ce va ajunge la Cotroceni, îl va schimba pe Ponta, făcând o nouă majoritate.

„Vă asigur că, după ce voi fi președintele României, Victor Ponta nu va mai fi prim-ministru și voi fi cel care îl va trimite pe Victor Ponta acasă”, spunea Elena Udrea pe 21 august.

Având în vedere totuși că șansele Elenei Udrea nu sunt prea mari în a câștiga alegerile din această toamnă, putem spune că Ponta va fi pe cai mari, indiferent de rezultatul din 16 noiembrie, dat fiind faptul că majoritatea prezidențiabililor s-ar conforma majorității deja confortabile din Parlament și ar lucra cu acesta în calitate de premier.

Ipocrizie sau lipsa de ambitie? Cum ar putea fi caracterizați prezidențiabilii care se conformează majorității parlamentare, având în vedere că istoria ne-a arătat că un președinte are capacitatea de a răsturna o astfel de majoritate în Parlament?

E campanie electorală, poate ar trebui să nu dăm crezare tuturor afirmațiilor pe care le fac prezidențiabilii în această perioadă. Una vorbim în campanie, alta facem după alegeri este modul de a face politică în România.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: