Skip to content
Externe

Care va fi prețul „informal” plătit de Lukașenko lui Putin. Dungaciu, concluzii zdrobitoare pentru situația din Belarus

psnews.ro

Într-o declarație pentru PS News, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Român, Dan Dungaciu, vorbește despre consecințele pe care le va suporta Belarusul în schimbul ajutorului oferit de către Rusia. Dungaciu atrage atenția că Federația Rusă a transmis un mesaj clar: președintele Belarusului nu va fi dat jos pentru că Federația Rusă îl va proteja inclusiv cu ajutor militar.

Pe dată altă parte, o presiune prea mare pe Belarus poată să îl arunce pe Lukașenko direct în brațele lui Putin, spune Dungaciu.

" "

„Lucrurile se vor decide în Belarus inclusiv în funcție de determinarea fiecărei puteri și fiecărui actor important de a folosi inclusiv de a folosi forța militară, asta a fost lecția pe care am învățat-o în ultima vreme în intervalul acesta dintre NATO, Uniunea Europeană și Federația Rusă. În acest spațiu încă nedeterminat strategic vedem că ultimul cuvânt îl va avea cel care va îndrăzni să folosească forța militară.

În Ucraina, cei care au făcut asta au fost rușii și au câștigat, în Georgia cei care au făcut asta au fost rușii și au câștigat, pe baza acestor precedente Rusia amenință că și în Belarus va sprijini o intervenție militară sau apărarea sistemului Lukașenko inclusiv cu prețul unui sprijin militar. 

Ăsta este punctul culminant aici, deocamdată evoluțiile din Belarus sunt în desfășurare. Ce s-a întâmplat în weekend, adică prezența masivă în stradă, că o fi fost 100.000, 200.000, relatările au fost cam diferite, deși între 100.000 și 200.000 prezență fizică e o diferență mare, dar oricum a fost un număr impresionant de oameni la Minsk.

Lucrurile încă nu s-au tranșat, cert este că în acest moment Federația Rusă a transmis un mesaj clar: Președintele Belarusului nu va fi dat jos pentru că Federația Rusă îl va proteja inclusiv cu ajutor militar.

Mingea este acum în terenul Uniunii Europene care trebuie să susțină pe de-o parte ce se întâmplă cu protestele din Belarus pentru că dacă nu ar face asta ar fi împotriva tuturor principiilor și ideilor care stau la baza Uniunii Europene” spune directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române.

De asemenea, Dungaciu precizează că ”dincolo de interesele Federației Ruse strategice ca Belarusul să nu intre în sfera de influență euro-atlantică în special în sfera de influență NATO, există și anumite dorințe demult exprimate”. Totodată, Dungaciu aduce în discuție și titrările din presa rusească.

”Presa rusească a prezentat abundent situația din Belarus, aceasta a fost plină de intervenții ale protestatarilor împotriva lui Lukașenko: interviuri, spații, relatări ample.

Presa rusească a prezentat abundent situația din Belarus. Într-o primă instanță, Federația Rusă a pus presiune pe Lukașenko, în sensul în care l-a expus foarte tare la Occident. A arătat că ceea ce se întâmplă în Belarus este inadmisibil, deci practic a îndeplinit rolul presei de opoziție din Belarus, presa de opoziție care nu există în Belarus.

Într-o primă fază l-a expus pe Lukașenko, l-a arătat Occidentului, astfel încât Lukașenko nu mai era ingurgitabil  pentru Uniunea Europeană, deci devenise o persoană non grată.

După asta i-au transmis lui Lukașenko: <<Măi Lukașenko, n-ai altă opțiune decât cu noi, dacă vrei să rămâi la putere noi te putem ajuta>>, dar evident că asta are un preț, să vedem care va fi prețul pe care Lukașenko va trebui să-l plătească pentru sprijinul pe care Federația Rusă i-l va da.

Aici există interese comerciale, strategice pe care Rusia le are. Urmează acum să vedem care vor fi consecințele pentru că la cum arată situația, o Uniune Rusia-Belarus acum nu cred că se mai poate pune pe masă pentru că rușii nu își vor ceda suveranitatea nici măcar de dragul lui Putin, nici de dragul lui Lukașenko, nici de dragul unei mișcări anti-occidentale. Lucrurile din acestă perspectivă sunt complicate, dar astea sunt pasul al doilea. 

Primul pas la care trebuie să ne uităm este ce se va întâmpla cu amenințarea aceasta a Rusiei, care nu este deloc voalată, că ea este dispusă să intervină militar în Belarus pentru a nu admite debarcarea de la putere a lui Lukanșeco. În această fază mingea este aruncată cu putere și fără perdea de către Vladimir Putin în curtea Occidentului, un Occident despre care știe două lucruri.

Primul este că Uniunea Europeană nu are divizie în spate și al doilea este că America este ocupată cu lucruri existențiale, decisive astăzi, încât o confruntare în Belarus nu este tema cea mai importantă la Washington” a dăugat sociologul.

Iar nu în ultimul rând, Dan Dungaciu ne vorbește despre prețul pe care îl va plăti Belarusul în schimbul ajutorului acordat de către Rusia.

”Dacă Rusia și Putin, așa cum a declarat că sprijină Guvernul Lukașenko, evident că prețul se va duce într-o zonă de Uniune Statală chiar dacă nu va fi implementată de facto, dar Belarus se va comporta ca și cum  va face parte din Uniunea statală Rusi- Belarus, din punct de vedere strategic, din punct de vedere economic, chiar dacă nu o vor pune explicit pe hârtie, chiar dacă nu vor formaliza pentru că este greu să formalizezi așa ceva pentru că reacția populației poate să fie surprinzătoare.

Ăsta va fi prețul, Belarusul va fi partea a Uniunii Rusia-Belarus, chiar dacă chestiunea asta nu se va formaliza.

Depinde și de cum va reacționa populația din Belarus în acestă poveste” pentru că să nu uităm despre ”Puterea celor fără de putere” iar acesta acum se va vedea. Ideea de baza este: câtă populație este în Belarus dispusă să nu mai fie de partea lui Lukașenko și cum vor reacționa forțele de instituțiile de din jurul lui Lukașenko, dar prețul pe care Rusia îl pretinde acesta este”  a conchis Dan Dungaciu.

 

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *