Skip to content
Politică

Carmen Dan ia faţa procurorilor: s-a autoaudiat la Parlament EXCLUSIV

realitatea.net

Carmen Dan a bătut singură la uşa Comisiei de apărare din Camera Deputaţilor, asta după ce PSD s-a dat peste cap să blocheze audierea doamnei ministru în Parlament.

Opoziţia a vrut să o ia la întrebări pe cea care păstoreşte Ministerul de Interne, dar PSD a făcut scut în jurul lui Carmen Dan. Cu o disponibilitate suspectă, aceasta a intrat astăzi de bunăvoie în curtea cu lei. Nu şi singură însă, ci însoţită de fostul şef al Jandarmeriei Gheorghe Cucoş şi de succesorul său Cătălin Sindile, de seful Politiei Capitalei si de secretarul de stat Raed Arafat. Cum mulţi dintre deputaţii membri în Comisia de apărare sunt în concediu şi au fost înlocuiţi de suplinitori lor, care nu au însă drept de vot, audierea lui Carmen Dan s-a soldat doar cu replici acide între Putere şi Opoziţie, nu cu răspunsuri şi concluzii.

Ca să fie sigură de rezultat, doamna ministru a avut grijă să secretizeze raportul de zeci de pagini cu care a venit în faţa parlamentarilor. Ceea ce a însemnat că parlamentarii nu au avut acces la raport din cauza „informaţiilor clasificate” conţinute, situaţie catalogată de reprezentanţii Opoziţie drept o adevărată „bătaie de joc”.

Aceeaşi opinie are şi asociaţia ”Evoluţie în Instituţie”, care acuză „clasificarea nejustificată” a raportului şi precizează că va contesta în instanţă secretizarea datelor referitoare la intervenţia jandarmilor la mitingul din 10 august..

Deocamdată însă, prin clasificarea raportului, Carmen Dan a reuşit să scape cu bine de audiere: nu numai că i-a trimis la plimbare pe deputaţii care i-au pus întrebări nedorite, dar a şi determinat evacuarea ziariştilor din sala de şedinţă a Comisiei.

Ministrul de Interne a aflat de la televizor ce se întâmpla în Piaţa Victoriei

Ca să scape cât mai ieftin de interogatoriul deputaţilor, Carmen Dan a jucat rolul ministrului aflat în concediu şi deci inocent. „Initial, mi-am luat informaţiile de la televizor. Aveam informaţii despre cum ne-am planificat operaţiunile, am anticipat că va fi un eveniment de o amploare mare, mi-am întrerupt concediul şi am venit. Am stat la minister până la 3 dimineaţa. Dispăruse o armă, aveam doi jandarmi bătuţi în spital, am făcut o şedinţă de informare”, a afirmat ea. Cum declaraţia a provocat mirări, Carmen Dan a revenit cu precizări: „Nu mi-am luat datele de la televizor, eram în concediu, am urmărit în prima instanţă la televizor”.

Nu se ştie însă ce a făcut în a doua instanţă, respectiv după ce a renunţat să fie un telespectator fidel, din moment ce susţine că nu este în măsură să dea detalii „tehnice”: „Nu răspunde ministrul la întrebările tehnice, pentru că ministrul nu a coordonat în niciun fel misiunile operative”.

Pe scurt, ministrul de Interne nu poate răspunde la nimic pentru că nu s-a ocupat de coordonare iar cum parlamentarii nu au acces la raportul clasificat aceştia nu pot avea o viziune de ansamblu corectă şi deci nici nu au dreptul să judece oportunitatea sau justificarea acţiunilor forţelor de ordine.

Iar dacă parlamentarii tot habar nu au de ce s-a întâmplat şi nu pun întrebările potrivite, se pare că ministrul Carmen Dan s-a obosit să vină la Parlament doar pentru a arunca responsabilitatea în cârca altei doamne – Speranţa Clişeru, prefectul Capitalei. Care are marele defect de a nu fi pila lui Liviu Dragnea ci a rivalei acestuia, Gabriela Firea.

Nu am discutat cu doamna prefect (prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, n.r.) în ziua de 10 august. Am primit informaţia pe fluxul informaţional după ce s-a semnat ordinul de restabilire a ordinii publice”, a susţinut Carmen Dan în faţa deputaţilor, spălându-se astfel pe mâini de orice responsabilitate în declanşarea măcelului din seara/noaptea de 10 august.

În ceea ce o priveşte, Carmen Dan s-a mulţumit doar să fie informată şi să împărtăşească la final, cu subordonaţii săi, ce au trăit aceştia atunci când îi gazau, bumbăceau şi alergau pe protestatari: „Am stat în biroul meu. Tot ce am solicitat – şi colegii mei ştiu asta – a fost să fiu informată. Este firesc ca ministrul să primească informaţii despre tot ce se întâmplă şi am plecat din minister în jurul orei 3 când colegii mei finalizaseră misiunea şi când mi-am dorit să vină în biroul ministrului şi să împărtăşim propriile lor trăiri”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *