Skip to content
Politică

Carmen Dan și Iordache vor să transforme Poliția în Miliție: agenții de ordine, liber la folosirea forței DOCUMENT

radiocluj.ro

Pe parcursul legislativ al Senatului României există o propunere de modificare a Legii 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române, ce conferă atribuții și puteri sporite Poliției. Proiectul legislativ este semnat de actualul ministru de Interne, Carmen Dan, și de Florin Iordache, vicepreședinte al Camerei Deputaților.

Reînvierea unui proiect de lege declarat deja NECONSTITUȚIONAL de CCR

Inițiatorii au preluat pasaje dintr-o altă lege mai veche adoptată de Parlament, care dădea puteri sporite polițiștilor și care a fost declarată neconstituțională în ansamblul ei de judecătorii de la CCR.

Mai exact, Klaus Iohannis a contestat la începutul lunii ianuarie Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice. Şeful statului sesiza, printre altele, că poliţistul are dreptul să legitimeze şi să stabilească identitatea persoanei în situaţia în care „aceasta încalcă dispoziţiile legale, ori există motive verosimile pentru a bănui că pregăteşte sau a comis o faptă ilegală”.

La vremea respectivă, preşedintele susţinea că sintagma „motive verosimile” este una neclară, de natură să lipsească norma de precizie şi claritate, contrar Constituţiei. Vezi aici sesizarea.

La două luni de la decizia Curții Constituționale, Carmen Dan și Florin Iordache au copiat însă prevederea și au introdus-o într-un nou proiect de lege depus la Senat pe 21 martie.

Modificări controversate incluse în proiectul de lege:

-Poliția Română primește noi atribuții pe linia terorismului, suprapunându-se cu atribuțiile SRI.

-Poliția Română primeste noi atribuții pe linia neutralizării dispozitivelor radioactive, chimice sau bacteriologice, suprapunându-se cu atribuțiile MApN și ISU.

-Poliția Română preia o parte din atribuțiile Serviciului de Protecție și Pază (SPP) cu privire la paza demnitarilor străini în domeniul afacerilor interne și a familiilor acestora.

-Poliția Română poate să interzică pătrunderea într-un imobil sau mijloc de transport, ori să dispună evacuarea temporară din acestea a oricărei persoane, dacă ar putea fi afectată desfășurarea normală a activității organelor abilitate

-Poliția Română primește dreptul să îndeplinească orice alte misiuni și orice alte îndatoriri prevăzute de lege. Ceva mai general de atât nici că se putea prevede într-o lege!

PSD deschide calea spre abuzuri ale polițiștilor

Așadar, proiectul de modificare a Legii 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române conferă puteri sporite Poliției Române și Poliției de Frontieră, deschizând calea spre abuzuri ale polițiștilor, cu încălcarea unor drepturi fundamentale ale cetățenilor. Astfel:

“Indiciile temeinice” au fost înlocuite, în cuprinsul proiectului, cu “motive verosimile”, oferind oamenilor legii posibilitatea comiterii unor abuzuri. În acest caz, va rămâne doar la aprecierea polițistului dacă suntem tratați corect sau nu.

Mai mult: cetățenii vor putea fi reținuți de polițiști până 12 ore în scopul identificării. IMPORTANT DE MENȚIONAT: în Codul de procedură penală se specifică o durată maximă de reținere de 6 ore.

Totodată, potrivit proiectului de lege, perchezițiile corporale sunt lăsate la aprecierea polițistului, astfel că el stabilește dacă are motive verosimile care să justifice percheziția.

Ceea ce este mai grav e că folosirea forței nu este clar fundamentată. Mai exact: în text nu se specifică exact când și cum poate răspunde un polițist, de unde apare și întrebarea dacă la un limbaj verbal pe care-l consideră nepotrivit polițistul poate folosi sau nu forța.

O altă prevedere inclusă în text este cea potrivit căreia polițiștii vor avea și vor putea întrebuința arme albe. De asemenea, polițiștii vor putea să solicite, de la persoane fizice sau juridice, orice documente vor, chiar și dacă nu au legătură cu dosarul.

În plus, polițiștii vor putea „ocazional” să instaleze camere de luat vederi, să filmeze și să fotografieze fără mandat de la procuror și să păstreze aceste înregistrări timp de 6 luni.

Nu în ultimul rând, este permis control corporal, al bagajelor sau al mașinii când există „motive verosimile” că persoana are asupra sa bunuri interzise și poate fi  folosită forța dacă persoana nu este de acord cu percheziția corporală, a autovehiculului sau a bagajelor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *