Skip to content
Politică

Carmen Dan VS Corbu. Răzvan Dumitrescu, despre dedesubturile răfuielii momentului EXCLUSIV

economica.net

Prim-procurorul Parchetului Militar Ionel Corbu a declarat, marţi, că niciun procuror militar nu a fost în Piaţa Victoriei în timpul intervenţiei jandarmilor de vineri seară, când au avut loc violenţe, contrazicând-o astfel pe ministrul de Interne Carmen Dan, care afirmase că intervenţia s-a desfăşurat sub supravegherea unui procuror militar.

CITIȚI ȘI: UPDATE Reacția Jandarmeriei/ Lovitură dură pentru Carmen Dan în scandalul momentului

În acest context, redacția PSnews.ro l-a contactat, marți, pe jurnalistul Răzvan Dumitrescu care a făcut o amplă analiză a evenimentelor și a ridicat semne de întrebare asupra modului în care funcționează instituțiile statului.

Eu nu înțeleg un lucru foarte simplu: odată procedura declanșată, procurorul militar ar fi trebuit să se afle alături de jandarmi și el nu este în subordinea dnei. Carmen Dan. Deci, dacă el nu vine, procedura fiind legal desfășurată, e de vină Carmen Dan? Ea nu poate să dea ordin unui procuror, iar procurorul este obligat să fie acolo, în momentul în care jandarmii acționează. Asta demonstrează cum funcționează instituțiile statului. Cred că avem mai multe state în unul singur în momentul ăsta și ne arată foarte clar situația groaznică în care se află Romania în an centenar și mă poate duce cu gandul la niște chestiuni care, sigur, păreau de teoria conspirației, dar încep să mă gandesc foarte serios la ele. Dacă nu cumva fiecare instituție lucrează pentru altcineva și nu pentru Romania. Repet, cum putea un ministru de Interne să oblige un procuror să își facă treaba? E Parchetul General aici, ține de dl. Augustin Lazăr procuratura militară, nu de Ministerul de Interne. La fel de bine, mă gandeam, ce atribuții constituționale are Președintele în a cere Procurorului General o anchetă asupra Jandarmeriei sau o anchetă, în general?Instituțiile, în momente de criză, ar trebuie să conlucreze și să funcționeze corect și exact atunci nu funcționează. Și atunci, ce pretenții să mai ai de la statul național unitar numit Romania, care pe hartie este închegat, arată bine, are Constituție, are legi, are instituții, dar în momente cheie funcționează defectuos. De fapt, funcționează exact invers decat prevăd legile.

Vă atrag atenția asupra unui aspect absolut simplu – chestiunile în cauză, care s-au întamplat la noi, s-au intamplat, de pildă, într-un moment interesant la Londra. Dacă vă uitați astăzi, o să constatați că la Londra s-a încercat intrarea în Parlament și că a intervenit Poliția imediat. La noi, în momentul în care se încearcă forțarea și intrarea în Parlament sau Guvern, care e obiectiv militar în situații de genul ăsta (Guvernul – n.r.), daca intervin jandarmii, iese Președintele și cere anchetă. Ne rezumăm la a constata lucrurile și la a constata felul în care conlucrează instituțiile. Să ne uităm în abstract, într-un exercițiu de imaginație, dacă Romania ar fi supusă unei agresiuni în adevăratul sens al cuvantului, unui război hibrid așa cum a fost în Ucraina , cum credeți că ar putea să funcționeze aceste instituții, care într-o chestiune simplă dovedesc că funcționează anapoda?

După 28 de ani de jurnalism constat că situația este mai rea decât în anii 90, sub aspectul instituțiilor. În 90 aveam o scuză – pană-n 92 nu aveam o Constituție, n-avem niște legi clare, totul funcționa pe bază de decrete CPUN, dar chiar și atunci păreau mai coerenți în raport cu ce se întamplă acum, cand ai o țară organizată. Acum, întrebarea mea e alta: dacă intrau în Guvern și jandarmii nu interveneau, ce s-ar fi spus? Cum ar fi arătat retorica acelorași actori politici, acelorași șefi de instituții? De ce Jandarmeria Romana, fix acum, nu are comandant în funcție cu puteri depline? De ce, expirand interimatul unui comandant, Președintele lasă în aer treaba și nu numește – pentru stabilitate sau pentru interes politic? Dacă pe fondul ăsta, Jandarmeria condusă fără comandant, se întamplă să se trezească dl. Președinte în poartă cu niște troglodiți care-i dau cu sticle incendiare în Palatul Cotroceni, o să fie mulțumit de felul în care vor acționa jandarmii în situația descrisă? Pană la urmă, ce vrem de fapt, apropos de dublă măsură? Ați auzit de cineva care să se ocupe de dosarele penale ale indivizilor care au incendiat arbuști, au spart vitrina fast-food-ului? E distrugere de bunuri. Sau dacă e proprietate privată nu ne interesează lucrul ăsta? Cu ce măsuri și cu cate duble măsuri măsurăm?

Mă uitam la dl. Mălin Bot, unul dintre artizanii orchestrării oamenilor pe Facebook, susținea într-o postare ca dl. Dragnea era îmbrăcat în jandarm și era la volanul mașinii care i-a udat pe manifestanți. Vă vine să credeți? În 2012 cand erau evenimentele din Piața Universității, la B1 TV în studio erau dnii. Mălin Bot și Traian Băsescu, acesta din urmă fiind președinte în funcție. Atunci dl. Bot îl întreba cum este posibil ca, în momentul în care se ocupa carosabilul, acțiune ilegală, jandarmii să nu intervină? Cum s-a ocupat carosabilul vineri, 10 august, la pranz? Ce zicea acum Mălin Bot? Cat ne mai permitem să judecăm cu dublă măsură lucrurile? Atrag atenția că jandarmii oricum au acționat ilegal – în momentul în care au adus rulota în Piața Victoriei. Încercați la Londra. E un haos generalizat, dar el vine din interiorul nostru pentru că n-avem principii”, a declarat Răzvan Dumitrescu, în exclusivitate pentru PSnews.ro.

Întrebat de ce crede ca există acestă contrazicere a prim-procurorului la adresa ministrului, Dumitrescu spune că dl. Corbu ”caută să paseze problema.

Eu înțeleg foarte clar că în momentul în care jandarmii intervin, conform legii procurorul militar trebuie să fie alături de ei și nu la ordinul ministrului de interne pentru că există o coordonare inter-instituțională și niște legi. Domnii care critică intervenția Jandarmeriei, fie ei procurori, fie altcineva, pot să-mi spună ce legi au încălcat jandarmii? Există argumentul ăsta care ne-ar lămuri foarte clar în această discuție? 

Probabil că dna. Dan se baza pe proceduri. Ar fi trebuit să fie un procuror acolo, dar aceștia nu sunt în subordinea ministrului. Presupun că, în momentul în care comandantul Jandarmeriei a hotărat acțiunea respectivă, trebuia să anunțe procurorul militar care trebuia să fie acolo. Am senzația că dl. Corbu ne spune că nu știe exact ce va fi obligat să facă mai departe de către șefii ierarhici și caută să paseze problema. Întrebările sunt simple, conform protocolului: Trebuia să fie procuror militar în momentul în care s-a dat comanda de intervenție? Dacă da, de ce n-a fost? Dacă nu, cine l-a împiedicat să fie? Asta trebuie să ne spună dl. Corbu sau dl. Augustin Lazăr. 

E anapoda ce se întamplă. Eu am mai trăit evenimente de astea în timpul mineriadelor. Să facem o paralelă cu mineriada – în 1999, o gașcă de indivizi nemulțumiți veneau din zona Valea Jiului să dărame Guvernul. În momentul respectiv, jandarmii au fost bătuți la Costești de către mineri și atunci toată lumea îi critica pe jandarmi că nu au acționat. Nu se știe nici pană acum conform cărei legi Președintele Romaniei a pus armata pe ei și nimeni n-a criticat asta. Nici pană acum nu se știe, dar atunci a fost bine și acum nu pentru că au intervenit cand cineva forța intrarea în Guvern,” spune Răzvan Dumitrescu . 

De asemenea, referitor la acțiunile Opoziției din ultimele mele, jurnalistul se declară dezamăgit de prestația publică a acesteia și spune că tot ce face este în ”încercarea de a caștiga capital electoral”.

Eu văd retorică, nu văd acțiune. Opoziția, cu orice preț, încearcă doar să caștige capital electoral. Pană la un punct pot să înțeleg lucrul ăsta, pană la punctul la care paradești instituțiile. În momentul de față, grija lor este cum să-i identifici pe jandarmi cu nume și prenume și să schimbe legea în sensul ăsta. Cu alte cuvinte, să ia inclusiv protecția aceea pe care ți-o dă casca și cagula și să-l facă pe jandarm recognoscibil, inclusiv post-intervenție, ca ei să nu mai îndrăznească să își facă treaba conform legii. Este foarte tare Opoziția, eu cred că ne-o merităm pentru că și ei sunt un rezultat al votului popular. Președintele ar fi trebuit să fie cel care îndeamnă la calm, dar Președintele, la fel ca Opoziția s-a ocupat de cine a fost la guvernare. Strict de ei. Fiecare dintre liderii politici nu are decat să se așeze în fața oglinzii, cu legile în mană, și să se autoanalizeze pentru că s-ar putea să crape de rușine,” a închis Dumitrescu.

 

1 comentariu la “Carmen Dan VS Corbu. Răzvan Dumitrescu, despre dedesubturile răfuielii momentului EXCLUSIV

  1. Dupa logica lui Razvan Dumitrescu jandarmii au toate drepturile din lume,adica armament,echipament,sa bata populatia pasnica,dar sa fie anonimi,deoarece ei sunt jandarmi.Eu nu cred ca lucrurile stau chiar asa dle Dumitrescu!Asta ce am inteles eu cat de cat din postarea dvs.,care fie vorba nici nu prea are logica.Faptul ca jandarmii au fost batuti la Costesti,poate dvs.nu mai tineti minte,dar chiar conducatorul lor a fost de vina si daca nu ma inseala memoria a si fost demis.Cred ca il chema Dumitrascu.In rest toate cele bune si va rog eu mai usor cu manipularea,caci nu toti cititorii PSNews sunt si telespctatori Antena 3.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *