Skip to content
Politică

Carmen Hărău (PNL) descifrează sentința CJUE. Atac la PSD pe tema referendumului EXCLUSIV

replicahd.ro

Senatorul PNL Carmen Hărău – vicepreședintele  Comisiei pentru muncă, familie şi protecţie socială din forul legislativ superior – a oferit marți o declarație pentru PSnews.ro despre sentința din aceeași zi a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) cu privire la dreptul de ședere în România a cuplurilor homosexuale.

VEDEȚI ȘI: UPDATE CJUE, decizie istorică pentru România: Noțiunea „soț” cuprinde soții de același sex

Încă de la început, Carmen Hărău a atras atenția că hotărârea CJUE nu este definitivă, dar că nu ar fi o problemă ca ea să fie transpusă în legislația autohtonă.

„Din punctul meu de vedere, dacă România în momentul acesta nu are implementată o directivă europeană, o să analizeze oportunitatea și necesitatea de a o implementa. Din câte am înțeles, sentința nu este definitivă. Și chiar dacă ar fi definitivă și chiar dacă s-ar face o astfel de corectură în legislația românească, ea nu obligă România la a recunoaște căsătoriile gay, în sensul de a le și accepta în fapt juridic. Decizia se referă strict la șederea împreună a soților. Din câte am înțeles, soțul cetățeanului român (cel care nu avea cetățenie UE) nu beneficia de drepturile pe care le are celălalt soț. Asta, din punctul de vedere al legislației românești, cred că se poate relativ ușor rezolva.

Între a accepta șederea unor soți gay în România în condiții identice cu soți heterosexuali și a accepta ideea unor soți gay, nu cred că legislația românească are vreo problemă. Mai cu seamă știți că există parteneriate civile. Avem și noi posibilitatea de a reglementa un patrimoniu comun între persoane de același sex. Nu mi se pare că această sentință obligă la căsătoria în România a două persoane de același sex. De aceea, cred că este prematură discuția strict pe această speță.

Iar șederea – dacă există o directivă europeană care permite asta – este o chestiune a Legislativului (mai cu seamă a majorității legislative) să legifereze o adaptare, o punere în acord”, a detaliat Hărău.

Întrebată dacă se așteaptă ca decizia CJUE să inflameze dezbaterea din România cu privire la căsătoriile gay, senatoarea PNL de Hunedoara a răspuns: „Mie mi se pare că este deja în mod artificial inflamată. Mi se pare că discuția care s-a făcut până acum este în mod exagerat alarmată. Este, din punctul meu de vedere, o falsă problemă”.

Realitatea românească este aceea că – moral sau imoral, eficient sau ineficient – există un blocaj mental la nivelul individului că s-ar pune problema ca tatăl unui copil să se numească Gheorghe și mama să se numească Vasile. Sau mama să se numească Maria și tatăl să se numească Viorica.

În condițiile acestea, legislația română privind căsătoriile între persoanele de același sex reglementate este destul de puțin permeabilă. Din perspectiva patrimoniului comun, din perspectiva posibilităților de a-l ține aproape pe partener (indiferent care este sexul lui), Curtea Europeană a dat deja o sentință că lucrul acesta trebuie făcut pe întreg teritoriul Uniunii Europene. România este parte a Uniunii Europene. M-aș mira ca discuția pe tema aceasta să se inflameze mai mult decât a fost deja inflamată – cu atât mai mult cu cât acum vedeți bine că agenda publică este ținută de alte evenimente. Ar fi păcat.

În ceea ce ne privește pe noi, pe liberali, noi ne-am exprimat poziția cu privire la această problemă: este o falsă problemă. Suntem adepții familiilor alcătuite din bărbat și femeie, dar nu facem din asta un motiv de a-i stigmatiza pe minoritari. Ne interesează soluții ca drepturile lor patrimoniale și afective – până la urmă – să fie fără discuție respectate. Iar șederea împreună într-o țară în care unul dintre parteneri este cetățean poate fi asimilată ca fiind un drept esențial al omului și trebuie acționat ca atare”, a completat senatorul PNL.

Confruntată cu faptul că PSD a bătut monedă până acum pe referendumul pentru familie, liberala i-a ironizat pe social-democrați, atrăgând atenția că nu puțini dintre aceștia sunt în realitate departe de ideea familiei tradiționale.

„În ceea ce-i privește pe colegii de la PSD și modul în care domniile lor comunică, există un obicei destul de vechi și destul de profitabil din punct de vedere electoral: de a amesteca temele. Faptul de a nu fi favorabili ideii legalizării familiilor din persoane de același sex este cu totul altceva decât discursul pentru familia tradițională. Dacă stai să te gândești la domniile lor, nu știu cine în momentul acesta mai are o familie de tip tradițional. Deci sintagma «familie tradițională» este destul de forțat folosită. Ne referim strict la familia alcătuită din bărbat și femeie. Că dacă o luăm în sens tradițional, vai de mine! nu știu câte familii rezistă unei astfel de verificări tradiționaliste.

Dar referendumul este cu totul și cu totul altceva. Rostul referendumului la momentul acesta este strict unul de a aduna ceva puncte electorale din partea celor care sunt radicalizați pe discurs – nimic altceva. A fi favorabil familiei alcăuite din bărbat și femeie n-are niciun fel de legătură cu a organiza un referendum. Pe majoritatea covârșitoare a întreg eșichierului politic, opinia cetățenilor este foarte clară: de ce să mai cheltuim pentru un referendum?” a punctat Hărău.

Întrebată dacă se așteaptă ca hotărârea de marți a CJUE să constituie un imbold pentru Curtea Constituțională a României (CCR) în sensul acceptării căsătoriilor homosexuale, Carmen Hărău a precizat că oferă un punct de vedere al unui economist (iar nu jurist), opinând că „problemele sunt diferite”.

„Strict ca părere personală, eu cred că problemele sunt diferite. Una este să legiferezi alcătuirea familiilor din membri de același sex. Nu cred că problemele au o consistentă parte comună. Sentința ca doi parteneri căsătoriți într-o altă țară a Uniunii Europene să locuiască în România și legiferarea căsătoriilor între persoanele de același sex sunt lucruri total diferite. Nu cred că ar trebui ca asta să constituie o problemă pentru dreapta judecare din partea Curții Constituționale a României”, a conchis PNL-ista.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *