Carnea de porc românească, cea mai scumpă din UE. Cât a ajuns să coste un kilogram

Carne
Sursa foto: X

În primele zile din anul 2024, o caracasă de porc s-a vândut în fermele statelor europene cu 210,3 euro/100 de kilograme, prețul fiind cu 0,9% sub media din ultima lună în statele din blocul comunitar și cu 0,5% mai iefitină comparativ cu prețurile din ultima săptămână din 2023, potrivit datelor publicate de Comisia Europeană.

Însă, prețul mediu în magazine este în 2024 cu 2,7% mai mare comparativ cu aceași perioadă a anului tercut, deși costul unei carcase achiziționate de la producător s-a diminuat. În ceea ce privește categoriile de produs, cea mai semnificativă scumpire s-a înregistrat la carcasa de tip E, cu un conținut de țesut muscular cuprins între 55% și 60%. Această categorie de produs alimentar s-a scumpit în doar câteva zile cu 3% comparativ cu aceași perioadă a anului 2023, ajungând să coste 209,5 euro pe suta de kilograme, arată Adevărul.

Cu toate acestea, aceasta este doar 28% din piața UE. Prețul mediu al carcasei tip S, care reprezintă peste 64% din piață, a fost de 210,6 euro/100 de kilograme, cu 2,5% mai mult decât în aceeași perioadă a anului precedent și cu 0,6% mai mic decât în luna anterioară. Carcasele de tip S au o componență de peste 60% de țesut muscular.

Prețurile nu au fost însă mereu mari, iar media de prețuri din ultimii cinci ani ajunge la 120 de euro/100 de kilograme.

În România, prețul mediu la poarta fermei, în prima săptămână a anului, era de 260,9 euro carcasa tip S de 100 de kilograme, cu 14,8% mai scumpă decât în perioada similară a anului trecut, cu 4,3% peste prețul lunii anterioare și cu 2,5% mai ieftină decât cu o săptămână în urmă.

Este cea mai semnificativă scumpire raportată de un stat membru în perioada analizată, România fiind urmată de Lituania (plus 12,7%), și Letonia (7,1%).

Prețul pentru carnea de porc crește, dar carnea de pasăre se iefinește

La carnea de pasăre, prețurile s-au înscris pe un trend descendent din prima săptămână a noului an.

Carcasa de 100 de kilograme de pui broiler s-a comercializat pe piața europeană, în medie, cu 260,7 euro, adică cu 0,4% sub prețul din săptămâna anterioară și față de perioada similară a anului trecut, dar cu 0,3% sub media ultimei luni.

În România, prețul mediu al cărnii de pasăre la poarta fermei a fost, în prima săptămână a anului, de 212,7 euro carcasa de 100 de kilograme, cu 0,9% mai mare decât cu o săptămână în urmă.

Raportat însă la luna anterioară, prețul mediu a scăzut cu 0,1%. Comparativ cu prima săptămână din 2023, carnea de pasăre din România este cu 4% mai scumpă.

Referitor la prețurile la ouă, în prima săptămână a lui 2024 Comsia Europeană a raportat un preț mediu de 228,7 pentru 100 de kilograme vândute în centrele de ambalare, cu 0,6% peste prețul mediu din ultima lună, dar cu 7,7% sub prețul din perioada similară a lui 2023.

În România, prețul mediu la poara centrelor de ambalare a ajuns la 191,4 euro 100 de kilograme, fiind cu 1,4% mai mare decât luna anterioară și cu 8% mai mic decât în prima săptămână a lui 2023.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: