Skip to content
Economie

Carnea de porc românească va fi mai scumpă de Sărbători. Cât va costa un kilogram

twitter

Carnea de porc românească va fi mai scumpă de Sărbători. Deși suntem abia la jumătatea lunii noiembrie, unii comercianți au crescut deja prețurile chiar și cu doi lei pe kilogram, pe motiv că au cheltuieli mai mari cu utilitățile și cu achiziția mărfii.

Fermele românești au efectivele tot mai reduse din cauza pestei porcine africane și mai asigură doar o mică parte din necesarul de consum. Și discutăm despre scumpirea cărnii cu Adrian Bența, analist economic. Totodată, prețul brazilor de Crăciun va fi mai mare anul acesta.

De sărbători, un kilogram de carne de porc românească ar putea ajunge și la 20 de lei. Totodată, comercianții au început să crească prețurile cu câte doi lei pe kilogram, de la mijlocul lunii noiembrie.

„Este o scumpire sezonieră. De Paște se scumpește carnea de miel, de Crăciun se scumpește carnea de porc. Aceste creșteri sunt oarecum naturale, generate de momentul respectiv. De Crăciun avem mai multă cerere pentru porc.

Din punctul meu de vedere este o creștere sezonieră, nu este una permanentă, cu excepția creșterilor de cheltuieli care sunt normale, generate, pe de-o parte, că o mare cantitate din această carne este provenită din import și s-a devalorizat leul, iar al doilea, avem o creștere a cheltuielilor cu transportul, generate de prețul la combustibil, generate de faptul că s-au depreciat marile lanțuri de distribuție”, a precizat analistul economic Adrian Bența, la B1TV.

Alimentele, dar și combustibilul și energia electrică au suferit o majorare a prețurilor în ultimul timp. Astfel, românii vor cheltui mai mult ca anul trecut pe cumpărăturile de Crăciun, chiar dacă vor cumpăra aproximativ aceleași produse.

„Vorbim și de o creștere generalizată a prețurilor, nu discutăm doar despre prețul cărnii de porc. Este vorba despre o inflație generală pentru toate produsele.

După unele estimări, există un procent între 5 – 7%. Părerea mea este că pentru alimente, strict pentru alimente, probabil inflația va fi între 8% și 10%”, a mai precizat analistul economic”, a mai precizat analistul economic Adrian Bența.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *