Skip to content
Economie Societate

Carnea de porc se scumpeşte din nou. Preţuri cu 15% mai mari decât anul trecut

pressalert.ro

Prețul cărnii de porc la poarta fermei urcă spre pragul de 2 euro kilogramul, urmare a problemele locale cauzate de pesta porcină și în acord cu trendul din Europa, care a produs mai puțin, dar a exportat mai mult. Față de anul trecut, carnea românească este cu 15% mai scumpă.

Prețul cărnii de porc revine pe un trend ascendent într-o perioadă în care, urmărind evoluția ultimilor ani, ar trebui să apară ieftiniri, arată ultimele date ale Comisiei Europene, ce datează din 4 septembrie. Prețul mediu la nivelul statelor membre a ajuns la 1,82 euro kilogramul, cu 19% mai mult decât în perioada similară a anului trecut. Majoririle se simt de la lună la lună, astfel că, raportat la ultimele patru săptămîni, plusul este de 3,8%.

Motivele sunt legate de cantitățile mai mici de carne disponibilă, numărul de tăieri scăzând numai în primul trimestru cu 1,3% față de anul anterior, dar mai ales urmare a exporturilor masive către China. În perioada ianuarie-iunie 2019, cantitățile de carne de porc exportate de către statele membre au totalizat peste 2,2 milioane de tone în carcasă, față de 1,9 milioane de tone cu un an în urmă (plus 14,7%). Din această cantitate, aproximativ 43% a ajuns în China, care a înghițit cu aproximativ 42% mai multă carne de porc din Europa față de perioada similară a lui 2018, scrie economica.net.

Cu 4,3% s-a exportat mai mult și în Japonia (241.688 tone), în timp ce în Coreea de Sud sau Filipine cantitățile au scăzut.

În România, prețul se apropie de 2 euro kilogramul

Semnificativ afectată de pesta porcină, carnea de porc românească urmează trendul european din punct de vedere al prețurilor de la poarta fermei. Este însă printre puținele state care au raportat în luna august o scădere (de 3,3%) față de luna anterioară. Dacă ne uităm însă la prețurile din aceeași perioadă a lui 2018, carnea românească (carcasa S- care se produce cel mai mult) este cu 15,7% mai scumpă, având un preț mediu de 1,84 euro kilogramul. Anul acesta, cel mai ieftin a fost în februarie – 1 euro kilogramul sau 5,18 lei.

La nivelul UE, ultimele date indică un preț al carcasei de tip S de 1,83 euro kilogramul, cu 18,8% mai mult decât anul trecut și 3,3% peste luna anterioară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *