Skip to content
Bihor Știri locale

Cartierul Diasporei la Oradea: Terenuri de casă gratuite pentru românii care se întorc acasă

bihorstiri.ro

Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a anunţat că administraţia locală va realiza Cartierul Diasporei, în care se vor oferi GRATIS familiilor ce se întorc acasă 11 locuri de casă, cu suprafeţe între 400 şi 650 de metri pătraţi, relatează Gazeta Românească.

“Avem un interes strategic să creăm condiţii pentru ca românii care şi-au format nişte capabilităţi în străinătate să se reîntoarcă în ţară. E un deficit de competenţă, un deficit de forţă de muncă, pe care îl constataţi cu toţii.

Prin urmare, repatrierea unui număr cât mai mare de români care şi-au format anumite deprinderi în străinătate este un câştig pentru locurile în care se repatriază. Vrem ca Oradea să fie un astfel de loc. Dacă acest sistem se dovedeşte viabil într-un an, va trebui să dezvoltăm acest concept. Dacă fac şi alte localităţi, ar fi un lucru bun”, a declarat Bolojan într-o conferință de presă.

Repatriaţii vor putea să primească astfel, gratuit, un teren ca loc de casă, racordat la utilităţi, urmând să-şi construiască o casă într-un termen prestabilit, cu condiţia să nu o vândă un anumit număr de ani. “Va trebui să faci proba că ai lucrat câţiva ani în străinătate, am propus cinci ani, apoi va trebui să faci proba că te repatriezi, că îţi stabileşti domiciliul în Oradea şi vei avea, probabil, o restricţie să îţi vinzi casa de câţiva ani”, a precizat Bolojan.

Nu toată lume vede cu ochi buni inițiativa. Pe site-ul publicației Bihoreanul, au apărut multe c0mentarii critice. Iată unul dintre ele:

”Așadar, aici eram un vagabond și muritor de foame … așa că, în urmă cu 5 ani am plecat la furat prin Europa, dacă tot puteam circula cu buletinul!?! În ianuarie, anul viitor, vin la licitație și primesc un teren gratis, nu cu 50.000 Euro cât face pe piață parcela, pe care ridic o casă … și o termin peste vreo 5 ani, că nu mă grăbesc și nici nu se plătește impozit până nu-i gata, cu toate finisajele, la cheie !?! Apoi o vând, că nu o să mai am nicio interdicție, cu vreo 1.500 Euro/mp la o investiție de jumătate !?! Așa că, dau și eu un tun de vreo 100.000 Euro cel puțin câștig net, pe prostia municipalității orădene, care o să rămână cu buza umflată în cazul meu … că m-a făcut boier și nu mai trebuie să lucrez vreodată și o să stau undeva în chirie ca să nu plătesc nimic pentru contribuabilul stabil din Oradea noastră dragă !?! Piața liberă e pentru proștii care plătesc taxe și impozite orașului …”, a comentat un cititor.

Puteți citi articolul integral aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *