Documentul așteptat de 5.000.000 pensionari. Spune ce pensie iei la recalculare

Sursă foto: Facebook / Casa Națională de Pensii Publice

Casa de Pensii a prezentat cum vor arăta deciziile de recalculare a pensiilor care vor ajunge la pensionari. Primele astfel de documente ajung la pensionari la finalul lunii mai, moment în care vor vedea negru pe alb câți bani la pensie vor primi din septembrie.

Casa de Pensii a prezentat modul în care arată înștiințările cu noile pensii pe care pensionarii le vor încasa din septembrie.

Majoritatea deciziilor de recalculare vor ajunge la pensionari în lunile iunie – august. După cum se vede din document, el conține stagiile contributive, cele necontributive, valoarea pensiei normală și cea diminuată.

Documentul este așteptat de către cei 5.000.000 de pensionari care există în momentul de față în România. Din declarațiile reprezentanților Casei Naționale de Pensii, de majorare se vor bucura doar 3.000.000 de persoane.

Restul pensiilor vor rămâne la valoarea actuală. Chiar dacă pe baza recalculării ar trebui să ia o pensie mai mică, legea pensiilor spune că nicio pensie nu va scădea.

Casa de Pensii arată DOCUMENTUL așteptat de 5.000.000 pensionari. Spune ce pensie iei la recalculare

Ministrul muncii, Bucura Oprescu, a spus că primele înștiințări cu pensiile mărite vor ajunge la pensionari în luna mai, la final.

Între iunie și 31 august toți pensionarii vor primi înștiințări cu pensia pe care o vor lua la 1 septembrie.

Luna august este dedicată retipăriririi cupoanelor de pensii. Taloanele vor fi colorate și pe ele va fi scris modul de calcul al pensiei, punctele de stabilitate obținute de pensionari, punctele de contributivitate etc.

Primele pensii mărite vor veni pe data de 2 septembrie prin poștă și pe 12 septembrie pe card.

Mai există o a doua reclaculare

Foarte Important! Nu se vor pune la calculul pensiilor orele suplimentare, de noapte, sporurile, primele pentru pensionarii care au ieșit la pensie înainte de 2001.

Ei au o perioadă de grație, între 1 septembrie 2024 și 1 martie 2025, pentru a aduce personal la Casele de Pensii documentele care să dovedească faptul că au făcut aceste ore suplimentare, au luat acele prime etc.

Doar așa li se va recalcula, din nou, pensia și vor lua bani în plus.

Oficialii au explicat că cei 3.000.000 de pensionari. Impozitul va fi de 10% din ce depășește 2.000 de lei.

Cel mai important criteriu pentru acordarea unei pensii mai mari este numărul mare de ani munciți.

Formula de calcul la recalcularea pensiei:

Total Punctele X 81 de lei (valoarea punctului de referință)

Total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate.

Punctele de stabilitate:

– 0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 – 30 ani în muncă,

0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 – 35,

1 punct pentru fiecare an muncit peste 35 de ani.

Câți bani iau în plus?

Oficialii au spus că, în medie, pensia va crește cu 40%. Astfel, dacă cineva are o pensie de 2.000 de lei, o creștere de 40% înseamnă o creștere de 800 de lei. Pensionarul va avea, în septembrie, o pensie de 2.800 de lei.

Cel mai important lucru este reprezentat de numărul anilor munciți, pentru care se dau puncte bonus.

Cine are un număr mare de ani munciți, va primi și o creștere substanțială de pensie. Mai jos aveți exemplul unui pensionar care va avea o creștere de pensie de 2.100 de lei față de anul în care s-a pensionat.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: