Casa de Pensii: pensiile nu pot scădea, revizuirea anuală nu este același lucru cu recalcularea din septembrie

pensie talon bani
Sursă foto: X

Manipularea pensionarilor, demontată de Casa Națională de Pensii: pensiile nu pot scădea, revizuirea anuală nu este același lucru cu recalcularea din septembrie

În ultimele zile, a fost lansat în spațiul public un fake-news privind scăderea pensiilor în sectorul public. În realitate, Casa Națională de Pensii Publice a făcut revizuirea anuală, un exercițiu de control recurent. Aceasta nu are legătură cu reformarea sistemului de pensii stabilită prin legea 360/2023, generic denumită “recalcularea pensiilor”, care va avea loc în luna septembrie 2024.

Reacția Casei Naționale de Pensii Publice: nu impactăm creșterea veniturilor pensionarilor

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a intervenit pentru a demonta informația falsă vehiculată în spațiul public. Această revizuire reprezintă rezultatul unui instrument de control anual aplicat în toate instituțiile statului pentru un singur scop: verificarea și corectarea erorilor administrative. Această revizuire aplicată anual și de CNPP, în urma verificărilor Corpului de Control al instituției, rezultă decizii de revizuire care impactează maximum 0,3% dintre pensionari.

Mai mult, revizuirea nu are niciun impact negativ asupra recalculării pensiilor anunțată de Guvernul condus de Marcel Ciolacu pentru luna septembrie, când un număr de peste 3 milioane de pensionari din România vor avea parte de măriri ale veniturilor chiar si cu până la 40%.

Anunțul cu privire la scăderea tuturor pensiilor a fost făcut în spațiul public de Dorina Barcari, reprezentanta unei asociații de pensionari. Fără expertiză în domeniu, aceasta arată cum mai mulți pensionari au primit prin poștă decizii de impunere a unor debite pe motiv că au fost încasate sume necuvenite.

„Doamna Barcari, cea care a sesizat aceste „debite”, este tendențioasă. Se erijează ca expert în pensii și salarizare, dar nu are nicio expertiză pe aceste domenii! Acest subiect nerealist aruncă o lumină total nefavorabilă asupra instituției, neglijând de fapt efortul major pe care îl facem în această perioadă pentru implementarea noii legi a pensiilor din sistemul public, care va avea rezultat final creșterea veniturilor pensionarilor”, a declarat Daniel Baciu, Președintele Casei Naționale de Pensii Publice.

Baciu dezminte legătura de cauzalitate între această situație de revizuire și recalcularea pensiilor din luna septembrie, care vine ca urmare a legii 360/2023 pentru reformarea sistemului public de pensii. Mai mult, pentru 2023, revizuirile anuale au fost în număr de numai 870, dintre care mai bine de 360 au fost decizii de măriri ale pensiilor.

“Aceste revizuiri sunt normale și firești ca în orice instituție a statului și nu au absolut nicio legătură cu procesul de recalculare a pensiilor, unde majoritatea pensionarilor vor primi pensii majorate”, a mai adăugat Baciu.

Specula pe seama pensionarilor vulnerabili, o metodă imorală și ilegală

Recent, recalcularea tuturor pensiilor din sistemul public a fost speculată rapid de furnizorii de servicii de arhivare care cereau tarife supraevaluate ale serviciilor la care pensionarii apelează frecvent în această perioadă pentru întocmirea dosarului complet de recalculare a pensiilor. PSD a intervenit la acel moment cu un amendament în Parlament, prin care a limitat costul la astfel de servicii și a stopat astfel specula. Este „ilegal si imoral” declara atunci premierul Marcel Ciolacu, referindu-se la specula arhivarilor privați.

Aruncarea în spațiul public a acestui fake-news legat de revizuire ar putea duce la o nouă speculă care să vulnerabilizeze și mai mult pensionarii, deja speriați și confuzi. Au apărut deja anunțuri de la așa-ziși experți care oferă consultanță pensionarilor, promițând o analiză corectă a dosarului de pensie.

Însă această analiza pentru recalcularea pensiilor este deja în lucru și se face gratuit de către stat, pentru toți pensionarii. Deciziile de recalculare vor fi transmise de casele teritoriale de pensii prin Poșta Română tuturor pensionarilor în intervalul 15-31 august.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: