Skip to content
Politică

Casa de Pensii: Umilință incredibilă pentru o persoană cu handicap

thetruthaboutguns.com

Citiți, în cele ce urmează, în ce fel o o persoană cu handicap a suferit o umilință incredibilă din partea Casei Naționale de Pensii.

Maria Topliceanu nu aude si nu vorbeste de la nastere, dar e obligata de stat ca in fiecare an sa se prezinte in fata unei comisii de evaluare, daca vrea sa i se prelungeasca pensia de invaliditate. La Casa Nationala de Pensii, insa, NU exista un interpret pentru persoanele cu acest handicap, desi legea o impune, informează Ziare.com.

Potrivit datelor furnizate de Asociatia Nationala a Surzilor, in Romania exista circa 25.000 de persoane cu deficiente de auz, adulti si copii, si doar 110 interpreti autorizati care stiu sa foloseasca limbajul mimico-gestual.

Batjocura a fost semnalata de jurnalistii de la TVR, care au surprins-o pe Maria Topliceanu venind la Casa Nationala de Pensii tocmai din Caras Severin, pentru a-si redobandi pensia de invaliditate in valoare de 400 de lei.

Maria si-a pierdut pensia in luna august. Cei de la Casa de Pensii spun ca ea nu s-a prezentat atunci, dar femeia sustine ca a venit, insa nu a auzit cand a fost strigata sa intre la comisia de medici, pentru evaluare. Pentru ca ea nu aude din nastere. Nici acum nu a beneficiat de un interpret, care sa o ajute sa comunice cu medicii si asistentele, dar s-a descurcat singura, prezentandu-se insotita de un interpret.

„Nu exista niciun act normativ care sa ne oblige sa avem in cadrul comisiei un astfel de interpret”, a declarat Angelica Mihail, director de comunicare la Casa Nationala de Pensii Publice, pentru TVR.

Pe de altă parte, Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap prevede limpede la art.61 urmatoarele:

„Autoritatile publice au urmatoarele obligatii in cazul persoanelor cu handicap:

– sa asigure accesul la informatiile publice pentru persoanele cu handicap;

– sa asigure interpreti autorizati ai limbajului mimico-gestual si ai limbajului specific persoanelor cu surdocecitate”.

Datorita jurnalistilor de la postul public de televiziune, reprezentantii Casei Nationale de Pensii Publice au catadicsit sa se gandeasca la o solutie posibila.

„Am luat deja, ca masura, posibilitatea incheierii unui protocol, a unei colaborari, cu un astfel de expert (in limbaj mimico-gestual – n.r.)”, a declarat Angelica Mihail.

Găsiți mai multe detalii AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *