Casa Verde 2024: Cine se poate înscrie în programul pentru panouri fotovoltaice

Sursa foto: Pexels

În luna septembrie va debuta Programul ”Casa Verde”. ”Adevărul” vă prezintă toți pașii ce trebuie urmați și respectați de către persoanele fizice care vor să își instaleze panouri fotovoltaice pe locuințe cu finanțare de la stat. 

Programul “Casa Verde Fotovoltaice” 2024 va debuta 6 septembrie cu sesiunea de înscriere a instalatorilor, iar din data de 27 septembrie vor putea aplica şi persoanele fizice pentru a primi finanţare de la stat.

Concret, Programul Casa Verde Fotovoltaice 2024 de la Administrația Fondului pentru Mediu oferă finanțare nerambursabilă în cuantum de 20.000 lei persoanelor fizice care vor să devina prosumatori de energie electrică prin instalalarea de panouri solare pe casă. Beneficiarul trebuie să contribuie și el cu 2.000 lei la finanțarea panourilor fotovoltaice din programul Casa verde

Energia electrică produsă de aceste panouri fotovoltaice este consumată în gospodăria proprie. Surplusul de energie electrică ce nu va fi consumat va fi livrat în sistemul energetic național. Energia electrică livrată va fi scăzută din factura de consum, sau decontată către proprietarul devenit prosumator.

Pentru a beneficia de finanțarea nerambursabilă a panourilor fotovoltaice prin programul Casa Verde Fotovoltaice 2024, prosumatorul beneficiar trebuie să îndeplinească mai multe condiții.

În primul rând, beneficiarul finanțării nerambursabile a panourilor fotovoltaice trebuie să fie o persoană fizică domiciliată în România.

Pentru a se putea înscrie la Casa Verde Fotovoltaice 2024, beneficiarul trebuie să aibă achitate la zi datoriile la bugetul de stat.

Panourile fotovoltaice pot fi instalate doar la adresa din buletin a beneficiarului.

Panourile fotovoltaice de producere a energiei electrice pot fi instalate doar pe casă sau terenul pe care beneficiarul este proprietar. Acesta trebuie să fie proprietar permanent, nu provizoriu, conform extrasului de carte funciară.

O altă condiție importantă: casă unde vor fi instalate panourile fotovoltaice trebuie să aibă destinație exclusivă de locuință și nu de activități economice.

În plus, casa sau terenul pe care vor fi instalate panourile finanțate prin programul Casa Verde Fotovoltaice 2024 nu trebuie să fie închiriate sau cedate spre folosință unei firme.

Înscrierea în Casa Verde Fotovoltaice 2024 se poate face doar după ce AFM va deschide sesiunea de încărcare a documentelor în aplicație.

Sunt necesare aceleași documente ca și anul trecut: actul de identitate, certificatele fiscale, atât de la serviciile de impozite și taxe locale, cât și de la bugetul consolidat, din care să rezulte că persoana fizică nu are datorii, plus extrasul de carte funciară.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: