Skip to content
Economie

Casa Verde – Fotovoltaice: O primă listă a dosarelor acceptate în program a fost publicată recent

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat recent că a publicat prima listă ce conține dosarele acceptate în cadrul programului Casa Verde, ce permite instalarea de sisteme fotovoltaice pentru generarea de energie electrică din surse total ecologice cu bani de la stat. Totodată, autoritățile de mediu promit că evaluarea tuturor dosarelor înscrise în program se va finaliza până la sfârșitul lunii aprilie, scrie avocatnet.ro.

Așa cum apare într-un comunicat de presă al AFM, recent a fost publicată o primă listă a dosarelor acceptate în cadrul Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională.

În această listă apar peste 5.300 de dosare acceptate din cele peste 7.600 de dosare evaluate, lista dosarelor respinse urmând să apară peste puțină vreme. În plus, AFM anunță că evaluarea tuturor celor 26.000 de dosare depuse în cadrul programului Casa Verde se va finaliza până la sfârșitul lunii viitoare.

Reamintim că înscrierile în programul Casa Verde – Fotovoltaice au fost reluate în luna noiembrie 2019, după ce, în luna septembrie a anului trecut, la doar câteva ore de la deschiderea sesiunii inițiale de înscrieri, autoritățile au decis suspendarea acesteia, din cauza unor suspiciuni de fraudă.

Înițial, programul de finanțare a demarat în 10 septembrie 2019, dar, la doar câteva ore de la lansare, înscrierile au fost suspendate din cauza unor suspiciuni de fraudare a înscrierilor. O parte dintre instalatorii validați au reclamat diferite nereguli apărute în procesul de înregistrare, dar și faptul că deschiderea sesiunii de înscrieri a fost anunțată cu prea puțin timp înainte.

În cadrul programului de finanțare Casa Verde Fotovoltaice nu beneficiarii sunt cei care depun solicitările online, ci instalatorii validați în program. Potrivit AFM, „toate documentele înregistrate cu succes în aplicația informatică, precum și cele înregistrate în registrul instalatorilor care nu au fost încărcate în aplicație până la momentul suspendării accesului în aplicația informatică, sunt acceptate de Administrația Fondului pentru Mediu ca fiind depuse în termen, în vederea analizării”.

Prin Casa Verde, persoanele fizice pot cere o finanțare nerambursabilă de la stat, ce acoperă până la 90% din costurile instalării de panouri fotovoltaice, beneficiarul finanțării fiind obligat să acopere restul de 10%.

Pentru a putea beneficia de banii de la stat, solicitanții trebuie să se asigure că respectă atât criteriile de eligibilitate (domiciliu în România, proprietari ai caselor pe care se instalează panourile, lipsa datoriilor la bugetul de stat etc.), cât și cerințele tehnice ale sistemului fotovoltaic.

După obținerea finanțării nerambursabile, beneficiarii trebuie să instaleze și să pună în funcțiune sistemul de alimentare fotovoltaic în cel mult opt luni, ei fiind monitorizați timp de șase ani de la obținerea certificatului de racordare.

În momentul de față se desfășoară două programe ale AFM care vizează instalarea de panouri fotovoltaice: programul Casa Verde și programul destinat gospodăriilor izolate neracordate la reţeaua de electricitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *