Skip to content
Economie Societate

Casa Verde Fotovoltaice: Plafonul de subvenţii pentru instalaţiile fotovoltaice, epuizat în mare parte la doar câteva ore de la relansarea programului

Interes mare pentru programul Casa Verde Fotovoltaice. Plafonul de subvenţii pentru instalaţiile fotovoltaice a fost epuizat miercuri în cinci din cele opt regiuni, în doar şase ore de la reluarea programului.

Cel mai mic interes este în cea mai bogată zonă a ţării, Bucureşti-Ilfov. În total, au fost depuse cereri pentru instalarea a peste 19.000 de sisteme, informează economica.net.

Instalatorii autorizaţi de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) care au depus în aplicaţia informatică redeschisă azi dosarele persoanelor fizice interesate au apuizat fondurile allocate în regiunile Nord Vest, Centru, Nord-Est, Sud, Sud Vest Oltenia şi Vest.

În total, au fost înregistrate dosare cu solicitări de finanţare de 388 de milioane de lei doar pentru aceste zone în care alocările au fost epuizate. Pentru zona Oltenia plafonul fusese epuizat încă din 10 septembrie, când a fost demarat programul, dar a fost oprit de AFM tocmai pentru că au existat suspiciuni legate de faptul că un instalator ar fi încărcat prin mijloace nepermise prea multe cereri pentru acea zonă.

Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională a fost reluat de miercuri, 6 noiembrie, ora 10:00, dată de la care instalatorii validaţi au putut să continue înscrierea persoanelor fizice în aplicaţia informatică, potrivit unui anunț al Administraţiei Fondului de Mediu.

Toate documentele înregistrate cu succes în aplicaţia informatică, precum şi cele înregistrate în registrul instalatorilor care nu au fost încărcate în aplicaţie până la momentul suspendării accesului în aplicaţia informatică, sunt acceptate de Administraţia Fondului pentru Mediu ca fiind depuse în termen, în vederea analizării„, se arată într-un comunicat al AFM.

Conform AFM, persoanele fizice care nu au depus şi nu au înregistrat documentele la instalatorii validaţi până pe 10 septembrie vor avea posibilitatea de a depune la instalatori documentele solicitate, cu condiţia ca acestea să fie valabile la data înregistrării în aplicaţia informatică.

Valoarea contractului de finanţare este de 536 milioane lei, sumă asigurată din Programul Operaţional Regional (POR).

Valoarea totală a finanţării acordate pentru acest program se ridică la aproximativ 656 milioane lei, AFM asigurând, din Fondul pentru Mediu, sumele necesare pentru regiunea Bucureşti – Ilfov.

Obiectivul programului îl reprezintă creşterea eficienţei energetice, îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică necesară consumului propriu şi livrarea surplusului în sistemul energetic naţional.

Finanţarea se acordă în procent de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 lei.

Suma finanţată de AFM se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferenţa se suportă de către beneficiarul final, din surse financiare proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *