Skip to content
Republica Moldova

Casele din România, mai scumpe decât cele din Italia, deși avem salarii de două ori mai mici FOTO

DezvoltatorImobiliar.ro

România a înregistrat în ultimii ani o creștere artificială a nivelului de trai, realizată mai mult printr-o pompare de bani a Guvernului de piață prin creșterea salariului minim pe economie și creșterea salariilor bugetarilor. Altfel, nivelul salariilor nu a crescut deloc, ba chiar Guvernul a avut grijă să mai reducă din salariile românilor prin creșteri de taxe. 

Citiți și: România, cele mai mari taxe la salariu din UE: 40,2% la noi vs. 6,9% în Irlanda

Generația de astăzi, tinerii care s-au născut începând cu 2000, sunt condamnați să trăiască toată viața lor în chirie sau cu credite la bancă, dacă nu au o locuință în marile orașe ale țării. Prețurile foarte mari ale produselor și ale serviciilor, taxele și impozitele uriașe îi condamnă să nu strângă niciodată banii suficienți pentru o locuință. 

România este țara în care circa 60% dintre angajați câștigă salariul minim pe economie, iar aceștia exclud de la bun început posibilitatea ca vreodată în viață să-și cumpere o locuință. Ei n-au această șansă nici cu credite la bancă, celebrul program Prima casă, inventat ca un ajutor de stat oferit băncilor. 

București

Salariu mediu net la nivelul capitalei, în 2019, este estimat la circa 3.900 de lei, adică în jur de 820 de Euro. 

Prețul mediu al metrului pătrat la locuințe în București este 1.318 Euro, în iulie 2019. 

Este imposibil ca o persoană să-și cumpere măcar un metru pătrat într-o lună cu salariul mediu net. Chiar dacă renunță la toate celelalte cheltuieli, tot nu are posibilitatea să-și permită o locuință. Ideea de a strânge bani devine imposibilă într-un oraș în care chiriile încep de la 3-400 de Euro, adică jumătate din salariu. 

Citiți și: România săracă: Chiriile depășesc 50% din venit. Locuințele, un lux sau un vis

Cluj

Situația în Cluj este și mai grav, un oraș care a cunoscut o explozie economică, însă Guvernul n-a fost capabil să regleze piața pentru a le oferi tuturor șansa la un nivel de trai decent. 

Salariul mediu net în Cluj este circa 3.500 de lei în 2019, adică în jur de 740 de Euro. Numai că în orașul celebru pentru Untold și pentru un stadion gol, metrul pătrat al locuințelor a crescut chiar și mai mult decât în București. 

Un metru pătrat este estimat de imobiliare.ro la 1.606 Euro în iulie 2019. Adică de două ori mai mare decât salariul mediu net din oraș. Cu alte cuvinte, dacă un soț și o soție câștigă salariul mediu net, ei n-ar putea să cumpere un metru pătrat nici dacă ar renunța la toate celelalte cheltuieli. 

 În ultimii 5 ani s-a dublat prețul locuințelor din Cluj și diferența dintre salarii și prețuri nu s-a redus absolut deloc, ci s-a menținut la fel de mare. 

Case în Cluj, mai scumpe decât în Italia

În Italia, în cea mai bogată regiune a țării – Lombardia – prețul mediu al unui metru pătrat la locuințe este estimat la 1.845 de Euro, adică cu doar 200 de Euro mai mult decât la Cluj. Zonele de la periferia orașului Milano au un preț al metrului pătrat de 1.500 – 1.600 de Euro, iar cele din centru urcă spre 2.200 de Euro. Și nu poate spune cineva că orașul Cluj se poate apropia de Milano, nici măcar în cele mai frumoase vise ale ardelenilor.

Clujul are un preț al metrului pătrat la locuințe mai mare decât 11 regiuni din Italia. Este mai ieftin metrul pătrat la Palermo sau Catania decât în Cluj. Cu 1.600 de Euro cât plătim în Cluj pentru un metru pătrat putem plătim aceeași sumă în Verona. 

Și dacă ne uităm la nivelul salariilor, salariu mediu net în Italia este de circa 1.600 de euro pe lună, dar calculat pentru treisprezece salarii, la care se mai adaugă și alte sporuri prevăzute de contractele naționale de muncă. 

Este evident că Guvernele din ultimii ani au scăpat de sub control piața din România care a crescut exagerat de mult. Programul Prima Casă a contribuit și el la această explozie de prețuri, deoarece mai multe persoane au vrut și au putut să-și ia o locuință cu credite pe 30 de ani, iar acestă creștere de cerere a ridicat prețurile. 

Se mai poate observa că în timp ce în Italia prețurile scad din 2014 și până în prezent, în România întâlnim contrariul, cu o explozie nejustificată a prețurilor la locuințe, reușind să se dubleze în unele zone. 

Aceste lucruri sunt doar consecința măsurilor politice adoptate de Guvern care n-a ridicat nivelul de trai al românilor, ci doar a pompat bani pe piață pentru a ajuta companiile și băncile să facă profit după criza economică. Românii au în continuare aceeași problemă, iar ideea unui credit pentru o casă pare cea mai proastă idee, în condițiile în care noi plătim rate la bănci de două ori mai mari decât germanii sau italienii. 

Citiți și: ANALIZĂ Săracii Europei: Românii plătesc rate la bănci de 2 ori mai mari decât germanii sau italienii

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *