Skip to content
Iași Societate Știri locale

Castelul Cantacuzino-Ghica Deleni, scos la vânzare

ziaruldeiasi.ro

Castelul Cantacuzino-Ghica Deleni din judeţul Iaşi, conacul Alexandrescu din judeţul Botoşani şi conacul Dimachi-Arghiropol din judeţul Vaslui sunt scoase la vânzare prin Artmark. Castelul Cantacuzino-Ghica Deleni este unul dintre castelele cele mai reprezentative ale Moldovei. Are un preţ de pornire de 500.000 de euro, iar valoarea sa este estimată la 1,5 – 1,9 milioane de euro.

Prima clădire din actualul ansamblu arhitectural a fost biserica, ridicată în anul 1669, în apropierea unei curţi boiereşti, probabil dintre cele mai vechi din voievodat. După căsătoria Mariei Cantacuzino, în anul 1778, cu Constantin Ghica, moşia a intrat în posesia familiei Ghica-Deleni.

Lucrările de reamenajare efectuate de ei au dat ansamblului configuraţia actuală. Astfel, până în anul 1802, au fost executate lucrări de restaurare şi extindere, a fost construit zidul de incintă din piatră, pentru ca la început de secol XX, castelul să fie reamenajat după planurile arhitectului Nicolae Ghika-Budeşti.

Castelul posedă spaţii ample şi luminoase – încăperi, saloane, holuri – dispuse la parter, etaj, şi demisol, informează ziaruldeiasi.ro

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, timp de doi ani, în castelul din Deleni au fost încartiruite trupe sovietice. După naţionalizare, clădirea a găzduit căminul cultural din Deleni, devenind ulterior unitate medicală preventivă, destinaţie pe care o are şi azi.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *