Skip to content
Politică

Castro, lăsat de izbeliște la catafalc. Ce va face România

telegraph.co.uk

Fostul dictator cubanez Fidel Castro este lăsat de izbeliște la catafalc. Citiți, în cele ce urmează, ce va face România după moartea celui care a condus de facto Cuba între 1959 și 2006.

Statele foste comuniste din estul Europei și în prezent membre ale Uniunii Europene nu vor fi reprezentate la nivel înalt la funeraliile fostului președinte cubanez Fidel Castro, consemnează marți agenția EFE, citată de Agerpres.

„Nu avem informații despre participarea vreunui reprezentant al guvernului ceh la ultimul rămas bun pentru Fidel Castro”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe ceh. Această instituție a emis anterior un scurt comunicat — după decesul liderului revoluției cubaneze — în care semnalează că „Republica Cehă și Cuba au viziuni diferite asupra dezvoltării mondiale”.

De altfel, însuși ministrul de externe ceh, Lubomir Zaoralek, l-a criticat pe Castro pentru susținerea invaziei sovietice în Cehoslovacia în anul 1968, în urma căreia a fost înăbușită mișcarea reformistă cunoscută sub numele de „Primăvara de la Praga”.

Agenția EFE menționează că nici România nu va trimite vreun membru al guvernului la funeraliile lui Castro, urmând să fie reprezentată doar la nivel de ambasador.

La rândul său, Ministerul de Externe ungar a răspuns evaziv acestei agenții de presă la o întrebare despre cine va reprezenta Ungaria la funeralii, în timp ce autoritățile bulgare nu au comunicat nimic pe acest subiect.

Guvernul slovac a anunțat că Ministerul de Externe de la Bratislava nu va avea un reprezentant la funeralii, însă nu a exclus posibilitatea că însuși premierul Robert Fico să participe. Slovacia deține în prezent președinția semestrială a Consiliului UE.

Doar Serbia, țară care nu este însă membră a UE, va trimite un oficial de rang înalt în fruntea unei delegații, acesta fiind ministrul muncii, Aleksandar Vulin. Președintele sârb, Tomislav Nikolic, a vizitat Cuba anul trecut și l-a decorat cu această ocazie pe Fidel Castro cu Ordinul Republicii Serbia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *