Cât a ajuns să câștige un român care lucrează în construcții, la Bruxelles. În țară primea un salariu de 1.600 de lei

Sursa foto: Freepik

Un tânăr, din județul Olt, care câștiga 1.600 de lei la supermarketul din sat, și-a găsit de muncă la Bruxelles, în Belgia. Lucrează la firma unui român, iar cu banii câștigați își întreține întreaga familie din România.

Jurnaliștii Elena Stancu și Cosmin Bumbuț au realizat o serie de reportaje, pentru HotNews, din mijlocul unei comunități de români din Diaspora, de lângă Bruxelles. Aceștia au înregistrat viețile extraordinare ale oamenilor obișnuiți, migranți economici care muncesc câte 10-11 ore pe zi departe de familiile lor, ca să-și construiască o viață mai bună. Vreme de șase luni, cei doi jurnaliști au stat în rulotă, lângă Bruxelles, alături de cei 60 de muncitori români în construcții.

În Belgia au apărut șantiere uriașe, cu sute de muncitori români. Pentru cei mai mulți dintre ei, Belgia nu e prima țară în care emigrează.

Unul dintre ei este Marius Bocai, în vârstă de 27 de ani, din localitatea Rusănești, județul Olt. Din banii pe care îi câștigă în Belgia, bărbatul își întreține familia din România, soția de 24 de ani și fiica de doi ani, pe mama sa, care a lucrat toată viață în agricultură, dar și pe bunicul său.

Familia lui cultivă legume și cereale, pe care le vinde mai mult „la angrosiști”, pentru că nu are timp să se ocupe și de grădină, să stea și la tarabă în piață, la tarabă. Marius ar fi preferat să rămână în țară, alături de ei, dar din banii câștigați în România nu reușește să se descurce.

La 18 ani, după ce a terminat liceul, Marius a plecat să muncească în Spania la mandarine împreună cu un vecin. După cinci săptămâni, s-a întors în țară cu 300-400 de euro. În 2017, s-a angajat la o fabrică de cablaje din Caracal, unde câștiga 1.300 de lei. Când intra în fabrică, pe piele îi apărea o alergie care îl făcea să se scarpine până îi dădea sângele. N-a rezistat mai mult de câteva săptămâni, potrivit HotNews.

Și-a găsit de lucru în sat ca dulgher, la un patron care i-a promis că-i dă 1.800 de lei pe lună la negru. A lucrat patru luni, dar a fost plătit decât două. S-a angajat apoi la supermarketul din sat, unde avea contract de muncă și câștiga 1.600 de lei. A plecat apoi împreună cu Florina, iubita sa, la muncă în Anglia.

În 2022, după ce s-a născut fiica sa, Marius a lucrat o perioadă în Germania, apoi s-a angajat la firma Roteam din Belgia, condusă de românul Cosmin Râță, unde muncește de doi ani.

E cel mai bun loc de muncă pe care l-a avut vreodată și e mulțumit financiar. Câștigă acum 3.000-4.000 de euro net pe lună, în funcție de orele muncite. Marius trage tare, pentru că vrea să-și aducă soția și fiica alături de el, în Belgia, și lucrează câte 260-280 de ore pe lună, conform sursei citate.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: