Cât a ajuns să coste o masă la restaurant în Grecia: „O să am coșmaruri cu recenzii pe Google“

Grecia Santorini
Sursa foto: Unsplash

Bucătarii de la marile restaurante din Grecia se plâng de faptul că prețurile la materiile prime au crescut atât de mult că sunt nevoiți ori să scoată produse din meniu, ori să folosească ulei ieftin.

Bucătarul Argyro Koutsou, care vrea să-și deschidă un restaurant în inima Atenei, are o dilemă: să pună sau nu cartofi prăjiți în meniu, scrie kathimerini.gr.

„La ultimul restaurant la care am lucrat, foloseam două uleiuri de măsline, ambele extravirgine: unul pentru prăjit și celălalt pentru salate”, explică el.

Pe primul îl cumpăra cu 5,5 euro pe litru, iar al doilea cu aproape 7,5 euro pe litru. Acum, cel de 7,5 euro a ajuns la 17 euro iar cel de 5,5 a trecut la 10 euro.

„Spuneți-mi, ce ar trebui să fac? Ca să am cartofi prăjiți trebuie să cer 7 euro pe porție… Fără cartofi prăjiți? Să dau ulei de semințe care este otravă? Sau o să am coșmaruri în somn cu recenzii pe Google care să mă bată la cap că vând cartofi prăjiți de 7 euro?”.

La un restaurant bun nota de plată care înainte de pandemie era de 30 de euro de persoană acum este minim 50. Iar nota de 50 a devenit 80 de euro. Vinul ajunge la 70 – 80 de euro.

„După pandemie și mai ales după invazia Ucrainei, prețurile au început să crească brusc: chirii, energie, materii prime și care nu erau atât de ușor de absorbit. Trebuia să le includ în lista de prețuri”, explică proprietarul unui cunoscut restaurant.

„Restaurantele de după pandemie s-au deschis toate cu vechile liste de prețuri. Dar este adevărat că, după pandemie și mai ales după invazia Ucrainei, prețurile au început să crească brusc: chirii, energie, materii prime și la rate care nu au fost atât de simplu de absorbit. Trebuia să se integreze ceva în lista de prețuri.”, spune un alt afacerist grec.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: