Cât a ajuns să coste ziua de muncă în agricultură. „E arșiță, dar ne-am obișnuit. Am lucrat 17 ani la căpșuni”

Sursa foto- pixabay

Zilierii pot avea câștiguri bune în această perioadă, când fermierii sunt disperați că rămân cu produsele în câmp sau în sere și solarii. Producătorii au ajuns să micșoreze suprafețele cultivate pentru că nu mai au lucrători, criza forței de munca fiind o problemă care se acutizează.

Zilierii din agricultură pot câștiga și peste 200 lei/zi, în această perioadă. Ziua de muncă s-a scurtat în sere și solarii, din cauza temperaturilor extreme, iar pentru un program de la 6,00 – la 12,00, de exemplu, se plătește 100-120 lei. Dacă oamenii mai vin la muncă și seara, câștigă alți bani. Fermierii le acordă lucrătorilor, pe lângă sumele asupra cărora au căzut de acord, și alimente, cafea, băuturi răcoritoare etc.

Când îi ai, ești obligat să ții de ei, pentru că forța de muncă a devenit bunul cel mai de preț. Fără ei ți-ai compromis afacerea”, spune un fermier din Olt. Zilierii lucrează însă și pe temperaturi care, la amiază, deși pare șocant, trec bine de 40 grade Celsius.

În comuna Călărași, din județul Dolj, în zilele caniculare temperatura la nivelul solului se apropie și chiar atinge 60 grade Celsius. Oamenii, fie zilieri, fie chiar proprietarii fermei, stau în câmp aproape toată ziua. Dimineața trebuie să ude cultura de pepeni, după care, când soarele începe să dogorească, acoperă pepenii care sunt aproape de recoltat cu paie sau fân, pentru a-i feri de razele puternice ale soarelui. Seara din nou pepenii trebuie udați. Nici peste zi nu pleacă toată lumea din câmp, pentru că trebuie alungate păsările cerului care altfel ar face pagube importante.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: