Skip to content
Societate

Cât a încasat statul din amenzile de 600 de milioane de lei date în starea de urgență: Ministrul Finanțelor a făcut calculul

Inquam Photos / George Calin

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat la Digi24, că suma totală a amenzilor care au fost dat în perioada stării de urgență a fost de 600 milioane de lei, dar din aceasta a fost încasată doar o mică parte, de sub 100 de milioane de lei, relatează g4media.

Este vorba de amenzile uriașe stabilite prin OUG 34/2020 care prevedea sume cuprinse între 2.000 la 20.000 de lei pentru nerespectarea restricțiilor impuse pe perioada stării de urgență.

" "

Însă în 6 mai, Curtea Constituţională a României a admis sesizarea Avocatului Poporului asupra articolului 28 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 34/2020 pentru modificarea şi completarea OUG 1/1999. Astfel, amenzile uriașe au fost declarate neconstituționale.

”Normele prin care sunt stabilite contravenţii trebuie redactate cu suficientă precizie pentru a permite cetăţeanului să îşi controleze conduita, astfel încât să fie apt să prevadă, într-o măsură rezonabilă, consecinţele care ar putea rezulta din săvârşirea unei anumite fapte, precizează Curtea Constituţională, în motivarea deciziei prin care a admis sesizarea Avocatului Poporului privind OUG ce reglementează amenzile în starea de urgenţă”, și-au motivat judecătorii CCR decizia.

PSD, ALDE și Pro România, partide care se află în opoziție, dar care dețin majoritatea în Parlament, au inițiat o propunere legislativă ce prevede anularea amenzilor date românilor în perioada stării de urgență și returnarea banilor celor care au plătit deja sancțiunile aplicate de autorități.

Potrivit proiectului de act normativ, se declară nule toate procesele-verbale de contravenție emise în baza articolului 28 din ordonanța de urgență 1 din 1999, adică acele amenzi uriașe, cuprinse între 2.000 și 20.000 de lei, declarate neconstituționale de către CCR săptămâna trecută.

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *