În cursul lunii iunie, la BNR au intrat 6,1 mld. euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit la BNR; alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor, inclusiv tranşa din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) acordată de Comisia Europeană, în valoare de aproape 1,28 mld. euro, alimentarea contului Comisiei Europene şi altele.
În paralel, din rezervele valutare au ieşit 3,48 mld. euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit la BNR; plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele, potrivit ZF.
Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 9,34 mld. euro.
Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 30 iunie 2025 au fost de 67,6 mld. euro, faţă de 65,3 mld. euro la 31 mai 2025.
Plăţile scadente în luna iulie 2025 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor, însumează circa 476 milioane euro.
Conform analiştilor, BNR a a intervenit cu aproape 8 mld. euro pentru a atenua creşterea cursului valutar după primul tur al alegerilor prezidenţiale, când cursul cursul leu/euro a început să crească accelerat, la peste 5,1 lei/euro.
Marţi, cursul BNR a fost de 5.0772 lei/euro.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News