Skip to content
Puterea Știrilor Video

Cât ar putea câștiga un profesor debutant din 2023. Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației: ”Acum ia 2.300 de lei, insuficient pentru un trai decent”

Inquam Photos / Octav Ganea

Un profesor debutant are un salariu de 2.300 de lei net, insuficient pentru un trai decent, spune Florian Lixandru (PSD), secretar de stat în Ministerul Educației. Invitat la ”Puterea Știrilor”, social-democratul a precizat că, la nivelul coaliției de guvernare, se discută alocarea a 15% din bugetul general consolidat pentru Educație, ceea ce ar permite creșterea salariului un profesor aflat la început de drum la nivelul salariului mediu pe economie.

”Un profesor debutant obține în jur de 2.300 de lei net, din punctul meu de vedere insuficient pentru a întreține o familie, pentru a plăti o chirie, pentru a plăti utilitățile. De aceea considerăm, și noi de la PSD, dar și colegii noștri de la PNL, că acest nivel de salarizare nu este unul atractiv.

Și pentru a atrage resursă umană bine pregătită care să contribuie la pregătirea noii generații este nevoie de o regândire a sistemului de salarizare, astfel încât acești tineri care ies de pe băncile facultății să rămână în sistemul de educație și să ofere ce au ei mai bun în pregătirea viitorilor elevi. Dorința noastră este ca pentru un profesor debutant salariul să fie cel puțin la nivelul salariului mediu pe economie”, a spus Florian Lixandru la ”Puterea Știrilor”.

Câştigul salarial mediu brut a fost de 6.401 lei în luna martie, cu 342 de lei (+5,6%) mai mare decât în februarie, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Astfel, câştigul salarial mediu net s-a situat la 3.937 de lei.

Anunțul ministrului Sorin Cîmpeanu

Sorin Cîmpeanu a anunțat că Educația ar putea primi 15% din bugetul general consolidat, această variantă fiind susținută și de Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

„Mulțumesc coelgului meu, Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, care nu numai că va susține educația fiananciară, dar va susține educația în general pentru că am înțeles în privat, ce-i drept, am găsit un susținător pentru ca Educația să primească 15% din Bugetul general consolidat, pe cheltuială și nu pe venituri”, a spus el, potrivit Hotnews.

Raportat la bugetul din 2022, ar însemna o creștere de la 29,9 miliarde lei, la 77,5 miliarde lei. Adică mai mult decât dublu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *