Skip to content
Politică

Cât ar putea costa România refuzul de a primi refugiați

Potrivit unei propuneri ce face parte din planul de reformare a politicii europene a azilului, statele membre ar putea fi obligate sa plateasca o sanctiune de aproximativ 250.000 de euro pentru fiecare refugiat din cota obligatorie pe care refuza sa-l preia, informează ziare.com.

Suma nu este fixă, ea ar putea fi redusa in timpul negocierilor, dar, indiferent de valoare, trebuie perceputa ca o sanctiune si, de aceea, va fi destul de ridicata.

Romania, de exemplu, care trebuie sa relocheze peste 6.000 de imigranti in urmatorii ani, ar putea plati peste 1,5 miliarde de euro, daca sanctiunea ramane la valoarea de 250.000 de euro, asa cum mentiona draftul elaborat luni la Bruxelles, in pregatirea discutiilor ce se vor purta miercuri.

In Romania au ajuns deocamdata doar 15 refugiati din totalul de 2.362 de persoane prevazut pentru acest an.

Statele din Europa de Est, precum Polonia si Ungaria, adversare ale sistemului obligatoriu de redistribuire a refugiatilor ajunsi in Grecia si Italia, vor saluta aceasta varianta, dar vor dori o reducere a sanctiunii.

Masura sanctiunilor este considerata imperios necesara, deoarece planul lui Jean-Claude Juncker de relocare in statele membre a 160.000 de refugiati s-a dovedit un esec.

Pana acum au fost preluati pe aceasta schema mai putin de 1% din totalul de 160.000 de imigranti.

Sanctiunea apare in proiectul de reformare a politicii europene de azil, pe care se vor purta discutii aprinse din cauza principiului din Regulamentul Fubin care permite statelor membre sa returneze solicitantii de azil in primul stat din UE in care au intrat.

Propunerea Comisiei mentine responsabilitatile de prima tara stabilite prin Regulamentul Dublin, desi acest principiu favorizeaza statele bogate din nordul Europei (tarile unde doresc imigrantii sa ajunga), in timp ce impovareaza statele din sud care se confrunta oricum cu mari probleme economice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *