Skip to content
Economie

Cât ar trebui să valoreze voucherele „Rabla pentru electrocasnice”. Reacţia organizaţiei care se ocupă de colectare şi reciclare

facebook

Voucherele „Rabla pentru electrocasnice” ar trebui să fie de 30% din costul produsului nou, cei 400 de lei acordați fiind prea puțini pentru a eficientiza consumul și prea mulți pentru colectare.

Afirmația a fost făcută de Cristian Pocol, președintele Asociației RESPO DEEE, organizație care se ocupă de colectare și reciclare.

În noul context social, reprezentanții Asociației RESPO DEEE consideră că programul “Rabla electrocasnice” trebuie să fie upgradat și mult mai eficient. Cu toate că s-a bucurat de o mare popularitate, iar voucherele acordate de guvern s-au epuizat în doar câteva minute, programul nu a produs efectele scontate pentru că aceste vouchere nu au fost, în marea lor majoritate, folosite. Motivul a fost valoarea mică a voucherelor în comparație cu prețul piperat al produselor electronice din clase de energie eficientă.

Dacă dai un voucher de 400 lei pentru cumpărarea unui frigider ce costă 4500 lei, atunci cei mai mulți vor renunța la această facilitate pentru că nu-și pot permite să plătească diferența de 4100 lei. Dacă însă valoarea voucherelor ar crește și ar ajunge, spre exemplu, la 2500 lei, atunci realitatea ar fi cu totul diferită.

Programul Rabla pentru electrocasnice a fost definit ca fiind unul care urmăreste eficiența energetică, dar, în realitate, cel mai mare beneficiu a fost doar că s-au colectat deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) din casele românilor.

Acum, dacă luăm în calcul că doar 40% din vouchere emise au fost folosite, putem să spunem că programul a fost un eșec din punctul de vedere al eficientizării consumului de energie la electrocasnice, iar, luând în calcul colectarea DEEE-urilor, s-a ajuns la un cost de colectare de 16 RON/kg, ceea ce a creat multe probleme, per ansamblu, în toată piața de colectare.

În concluzie, ajutorul acordat prin programul Rabla este prea mare pentru colectarea DEEE-urilor și prea mic pentru a încuraja înlocuirea electrocasnicelor energofage.

Pentru a ajunge la un nivel de eficiență, trebuie ca acest ajutor să reprezinte o pondere de aproximativ 30% din valoarea produselor, așa cum s-a făcut în cazul EV, unde avem cea mai mare sumă de ajutor din partea statului din Uniunea Europeană”, declară Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE.

Reciclarea electrocasnicelor vechi, o obligație morală
Conform statisticilor, doar 20% din deșeurile electrice și electronice sunt reciclate corect la nivel global. Restul de 80% sunt ori abandonate în mediul înconjurător, ori arse, afectând, în toate situațiile, solul, aerul și apa și, implicit, sănătatea oamenilor, scrie adevarul.ro.

Doar prin reciclarea corectă a acestora, vom putea susține economia circulară. Toate deșeurile de acest tip conțin materii prime ce pot fi reciclate și reintroduse în procesul de producție ca materii prime. În 2019, valoarea materiilor prime din echipamentele electrice și electronice generate a fost de 50,8 miliarde de Euro.

Reciclarea corectă a DEEE-urilor va reduce considerabil emisiile de dioxid de carbon generate de exploatarea minereurilor pentru materii prime noi. Conform statisticilor, în 2019, 15 tone de CO2 au fost împiedicate să ajungă în atmosferă, doar prin reciclarea corectă a fierului, aluminiului și cuprului din totalul de deșeuri de echipamente electrice și electronice produse global.

„În România, rata de reciclare DEEE a crescut de 5 ori raportat la anul 2008, însă chiar și așa ocupăm ultimul loc în UE cu o rată ce nu depășește 25%”, încheie Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE.

Scumpirea curentului electric va genera facturi mai mari începând cu sezonul rece, cheltuieli care vor fi suportate cu greu de o mare parte din populație. Astfel, mulți caută soluții de a folosi mai puțin curent, pentru a nu depăși pragul de 255 KWh/lună, însă omit un aspect important: au în casă electronice și electrocasnice vechi, cu o clasă energetică inferioară, care consumă mult curent, chiar și folosite ocazional.

Cristian Pocol menționează că un procent considerabil din populație încă folosește electrocasnice vechi de peste 10 ani, din clasă energetică inferioară, precum mașini de spălat sau frigidere, ce vor încărca foarte mult facturile în următoarea perioadă.

În situația ideală, în care românii ar avea în casă doar electrocasnice noi, din clasa de consum A, atunci 80% dintre facturile la curent s-ar încadra în limita plafonată, adică nu vor depăși 255 KWh/lunar. Din nefericire, exact segmentul de populație cu venituri mici este expus depășirii pragului de 255 KWh/lunar, deoarece folosește încă electrocasnice cumpărate în urmă cu peste 10 ani, care consumă multă energie. Ei au ales să le repare, în tot acest timp, și nu să cumpere altele noi, sperând că le vor prelungi durata de viață. Din păcate, reparația electrocasnicelor vechi, considerată până de curând o practică recomandată, morală și necesară, nu mai este fezabilă în contextul actual. Odată reparate, electrocasnicele vechi vor consuma la fel de multă energie, astfel că nu va exista niciun impact pozitiv asupra facturilor. Soluția cea mai fezabilă este de înlocuire a electrocasnicelor vechi cu unele de ultimă generație, din clasa A, care consumă puțin și cu care ar fi siguri că se încadrează, la finalul lunii, până în plafonul de 255 KWh. „Este adevărat, investiția în electrocasnice noi este costisitoare în prezent pentru mulți, dar, pe termen lung, va fi eficientă și le va permite oamenilor să le folosească zilnic fără frica facturii de la finalul lunii. Amortizarea investiției s-ar realiza în câțiva ani”, a adăugat Cristian Pocol.

Frigiderele și mașina de spălat, cele mai mari consumatoare de energie electrică
Trei tipuri de electrocasnice din casele românilor sunt cele mai mari consumatoare de energie electrică – frigiderele, mașinile de spălat haine și cele de spălat vase, și, tocmai de aceea, este indicat ca măcar acestea să fie încadrate în clasa energetică A.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *