Cât câștigă un europarlamentar și ce pensie specială are în PE

Sursă foto: europarl.europa.eu
Sursa foto: europarl.europa.eu

În iunie 2024, cele 27 de state membre UE vor alege noii parlamentari europeni. Alegerile se vor organiza în aceeași zi în toate statele și reprezintă o mare lovitură economică pentru cine reușește să-și asigure un fotoliu în Parlamentul European.

Odată cu extinderea Uniunii Europene a crescut și numărul total de parlamentari, ajungând la 705 membri. După ieșirea Marii Britanii din UE, ar fi trebuit ca numărul membrilor PE să scadă drastic, însă 27 de locuri au fost distribuite către alte țări, România primind și ea un fotoliu în plus. Alte 46 de locuri rămase de la britanici sunt disponibile pentru o eventuală extindere a UE.

Cât ne costă un europarlamentar

Salariul lunar brut al unui europarlamentar este de 9.975,42 euro, de la 1 ianuarie 2023. Europarlamentarii și-au acordat, în acest an, o mărire de salariu de circa 15% pentru a rezista la inflația tot mai mare. În urmă cu 4 ani, salariul lor era de 8.757,70 euro. Impozitarea acestor salarii depinde de statele membre și se plătește în statele membre. Prin urmare, salariul net poate să varieze de la o țară alta.

Un parlamentar român bagă în buzunare circa 85.000 de euro net pe an, adică circa 7.000 de euro/lună, arată declarația de avere a lui Dacian Cioloș din 2022. Cu alte cuvinte, din salariu brut de 8.757,70, cât era în 2022, Dacian Cioloș plătește taxe în fiecare lună de doar 1.700 de euro, adică 20%. Un muncitor în România pierde 42% din salariul său brut după ce achită contribuțiile și impozitul.

Dar pe lângă salariu, europarlamentarii primesc bani pentru diurnă și pentru cabinetele parlamentare din țările membre. În fiecare lună, cu toate cheltuielile, un europarlamentar ne costă circa 220.000 de euro, după cum urmează: 85.000 de euro salariul, circa 60.000 diurna, plus sume forfetare (costuri cu cazarea, adică 338 euro/noapte), plus banii pentru cabinetul parlamentar circa 55.000 euro (acești bani nu intră în buzunarele europarlamentarului, ci merg către asistenți, facturi, chirii etc). În 2022, Vlad Botoș, europarlamentar USR, a primit aproape 30.000 de euro doar pentru suma forfetară. Dacian Cioloș nu a solicitat astfel de decontări.

Dacă fiecare parlamentar încasează circa 220.000 de euro pe lună, atunci Parlamentul European plătește 141 de milioane de euro lunar. Într-un an, se ajunge la 1,7 miliarde de euro pentru a plăti toți membrii Parlamentului European.

Pensie specială și alte beneficii

Europarlamentarii primesc inclusiv bani pentru transport și zboară doar la clasa business. Aceștia primesc toți banii pentru un bilet la business class, dacă prezintă chitanțele, sau pentru un tren la clasa I, sau 0,56 euro pe kilometru pentru călătoriile cu mașina pe o distanță de cel mult 1.000 km. Dacă un europarlamentar ar parcurge 1.000 km cu mașina ar primi 560 de euro.

Cu un preț al benzinei de 2 euro/litru, și un consum de 8 litri/100 km, costul real al transportului ar fi de doar 160 de euro pentru 1.000 de km parcurși, iar europarlamentarul ar rămâne în buzunare cu 400 de euro, din cei 560 de euro din indemnizația de transport cu mașina. Totodată, sunt mașini care au un consum de 4-5 litri/100 km, ceea ce înseamnă un cost și mai mic și mai mulți bani în buzunarul europarlamentarului.

Cel mai mare beneficiu este pensia pe care o primesc europarlamentarii. O pensie specială stabilită la nivel european. De la vârsta de 63 de ani (deși Comisia Europeană le cere altor state să crească vârsta de pensionare la 70 de ani) europarlamentarii pot cere pensia pentru perioada în care au activat în Parlamentul European.

Pensia reprezintă 3,5 % din salariul pentru fiecare an complet de exercitare a mandatului, fără a depăși însă 70 % în total. După un mandat de 5 ani, un europarlamentar va primi 1.700 de euro pensie lunară. Cu cât a stat mai mulți ani în PE, cu atât și valoarea pensiei este mai mare.

Pensiile speciale ale europarlamentarilor sunt atât de mari încât bugetul UE are un deficit și nu se știe dacă le mai poate plăti. Parlamentarii cu zeci de ani la Strasbourg, unde e sediul PE, pot ajunge la pensii de mii de euro, deși nu au contribuit la sistemele naționale. Pensiile uriașe ale europarlamentarilor sunt plătite din bugetul UE, adică din contribuțiile statelor membre. Spre exemplu, Dacian Cioloș și USR-iștii cer în România eliminarea pensiilor speciale, însă aceștia vor primi pensii speciale de la Parlamentul European.

Un alt beneficiu important este și indemnizația de la sfârșit de mandat. Un europarlamentar primește un salariu lunar pentru fiecare an în Parlamentul European, adică ajunge la circa 50.000 de euro. Membrii PE primesc și două treimi din costurile cheltuielilor medicale, ceea ce înseamnă că li se oferă acces la spitale private.

Cu toate aceste beneficii, un loc în Parlamentul European este o profitabilă afacere care ajută mulți politicieni să se îmbogățească, să-și cumpere vile în străinătate, cum este cazul lui Vlad Botoș, sau să investească în alte afaceri.

CITIȘI ȘI: Dosar de europarlamentar: și-a cumpărat, cu banii cetățenilor, o vilă pe o insulă spaniolă

Autor

  • Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: