Persoanele neasigurate în sistemul public de asigurări de sănătate, sau la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), beneficiază de o serie de pachete minimale de servicii medicale, printre care și asistență medicală de urgență și spitalizare pe perioada cât reprezintă urgență medicală. În cazul în care persoana nu mai are afecțiuni ce reprezintă o urgență medicală, trebuie să plătească atât intervențiile medicale, cât și spitalizarea în unitățile de stat. Prețul minim pentru o zi de spitalizare la stat este stabilit de lege, însă diferă în funcție de specializarea medicală și de la un spital la altul.
Potrivit informațiilor postate pe site-ul CNAS, persoanele neasigurate beneficiază de următoarele pachete minimale de servicii medicale:
-
Asistența medicală spitalicească
-
Asistența medicală ambulatorie de specialitate pentru specialitățile clinice
- Asistența medicală primară
-
Servicii medicale pentru medicina dentară
-
Consultații de urgență la domiciliu și activități de transport sanitar neasistat.
Pe lângă acestea, beneficiază de un pachet de servicii medicale pentru prevenirea și combaterea cancerului, potrivit legii 293/2022, precum și de pachetul de servicii medicale in asistenta medicala ambulatorie de specialitate pentru efectuare testare pentru virusul hepatitic B, virusul hepatitic C și la gravidă și virusul HIV.
Astfel, un pacient care nu este asigurat la CNAS beneficiază gratuit de servicii medicale strict în situații de urgență, și poate fi internat gratis într-un spital de stat doar pe durata unei urgențe medicale.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News