Cât costă să cumperi ani de vechime la pensie. Asigurarea facultativă s-a scumpit

pensie talon bani
Sursă foto: X

Persoanele care se asigură facultativ în baza contractului încheiat la Casa de Pensii plătesc mai mult, începând de la 1 octombrie 2023, pentru a beneficia de pensie la îndeplinirea vârstei legale. Costuri mai mari sunt și pentru românii care vor să cumpere ani de vechime – cu o excepție.

Creșterea salariului minim brut pe țară garantat în plată, de la 1 octombrie 2023, înseamnă costuri mai mari pentru persoanele care au încheiat facultativ un contract de asigurare socială și plătesc lună de lună această contribuție pentru a-și asigura vechimea în muncă.

Nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială încheiat în baza Legii nr.263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, este acum 3.300 lei, contribuția individuală pentru persoanele care sunt asigurate la venitul minim crescând de la 750 lei la 825 lei.

În conformitate cu prevederile art. 36 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, în cazul asiguraților care au încheiat contracte de asigurare socială facem urmatoarele precizari:

Baza lunară de calcul a contribuției de asigurări sociale pentru asigurații care au încheiat sau vor încheia contracte de asigurare socială în baza Legii nr. 263/2010 o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare sociala, dar nu mai puțin decat valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plata. În consecință, începând cu data de 1 octombrie 2023, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială încheiat în baza Legii nr. 263/2010, cu modificările și completarile ulterioare, este de 3.300 lei.

(…) Începând cu 1 octombrie 2023, contribuția individuală de asigurări sociale pentru persoanele care sunt asigurate la venitul minim va fi de 825 lei”, a anunțat Casa Județeană de Pensii Olt.

Instituția mai anunță că aceleași modificări au loc și în ceea ce privește asigurații care încheie contracte de asigurare în baza OUG nr. 163/2020 pentru a cumpăra perioade de vechime. Pentru contractele încheiate de la 1 octombrie 2023 baza de calcul o reprezintă salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată de 3.300 lei.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: