Cât costă să-ţi asiguri locuinţa. Ce riscă românii care nu au asigurare obligatorie PAD

Sursă foto: Pixabay

Legislația impune contractarea unei asigurări obligatorii pentru locuință sau o asigurare obligatorie PAD. În România, 80% dintre locuințe nu au asigurare PAD, deși este obligatorie prin lege.

Cu toate că este obligatorie prin lege, asigurarea pentru locuință a fost mereu un subiect sensibil în România. 4 din 5 locuinţe nu au asigurare PAD, deși este obligatorie prin lege, iar lipsa unei astfel de asigurări aduce după sine amenzi pentru proprietarii de imobile.

Polița de asigurare obligatorie a locuinței (PAD) este o poliță de asigurare împotriva dezastrelor naturale, a fost adoptată prin legea cu numărul 260 din 2008 și presupune obligativitatea fiecărui proprietar de locuință să dețină o astfel de asigurare.

În cazul în care locuința este afectată în urma unui cutremur, a unor inundații sau alunecări de teren, plata despăgubirilor se face în termen de maximum 5 zile de la primirea dosarului de daună de la asiguratorul care a încheiat polița și care a întocmit dosarul de daună.

Ce este asigurarea obligatorie PAD

PAD sau Polița de Asigurare împotriva Dezastrelor naturale include asigurarea locuinței în caz de cutremure, alunecări de teren și inundații.

Această asigurare PAD este obligatorie atât pentru proprietarii persoane fizice, dar și cele juridice.

Proprietarii persoane juridice sunt şi cei care au cele mai mult asigurări, deoarece intră în lista de documente necesare pentru un sediu social sau comercial, pentru a putea funcționa în acel spațiu ca entitate juridică.

Asigurări obligatorii mai au și cei cu locuințe noi cumpărate prin credite imobiliare, deoarece asigurarea obligatorie pentru locuință este unul dintre documentele absolut necesare în dosarul de finanțare.

O asigurare obligatorie pentru locuință poate fi încheiată la PAID – Pool-ul de Asigurări Împotriva Dezastrelor Naturale – o societate de asigurare-reasigurare fondată în 2009 prin acordul mai multor societăți de private active pe piața din România.

Cât costă o asigurare obligatorie PAD

Asigurarea obligatorie pentru locuințe PAD este stipulată prin lege, iar cei fără o asigurare obligatorie de locuință sunt sancționați cu o amendă între 100 și 500 de lei.

Asigurarea PAD pentru locuința de Tip B costă 10 euro. Aceasta este prima anuală. Așadar, vorbim de un cost de 50 de lei pe an.

Termenul de locuință de Tip B se referă la o construcție cu pereți exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic.

Prima anuală în cazul unei asigurări obligatorii PAD pentru o locuință de Tip A este de 100 de lei.

Locuință de Tip A se referă la o construcție cu structură de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic.

Câți bani primești în caz de dezastru la o asigurare de locuință obligatorie

La o poliță obligatorie pentru o locuință de Tip A, adică de 50 de lei pe an, în caz de calamități naturale, mai exact inundații, cutremure și alunecări de teren, asiguratorul va plăti daune în limita maximă a 10.000 de euro.

În cazul asigurărilor de locuințe de Tip B, adică la o primă anuală de 100 lei, asiguratorul va despăgubi asiguratul în limita a 20.000 de euro.

Pentru a extinde gama de riscuri pentru care vreți asigurare, dar și cuantumul asigurat, va trebui să treceți la contractarea unei polițe de asigurare de locuință facultativă.

Ce este asigurarea facultativa de locuință

Potrivit datelor UNSAR, doar 17% din locuințele românilor beneficiază și de o asigurare facultativă. Acestea se pot încheia doar pentru locuințele care sunt deja protejate de o poliță obligatorie PAD.

Polițele facultative de asigurare a locuinței sunt pentru cei care vor protecție la o gamă mult mai largă de riscuri și să obțină despăgubiri mult mai mari decât în cazul asigurărilor obligatorii PAD.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL