Skip to content
Economie Societate

Cât costă transportul cu taxi de la aeroport în centrul capitalelor lumii. Pe ce loc se află România

Inquam Photos / Octav Ganea

Echipa motorului gratuit de căutare pentru călătorii momondo.ro a analizat preţurile pentru călătoriile cu taxiul de la aeroport către centrul oraşului pentru 140 de capitale din întreaga lume. Bucureşti se află pe locul 38 în topul celor mai ieftine curse cu taxiul dintre toate oraşele analizate, iar costul (aprox. 10 EUR) este similar cu cel din alte 9 capitale, printre care Doha, Varşovia sau Tbilisi, potrivit Adevarul.ro.

De obicei, cele mai mai preţuri din timpul unei călătorii se întâlnesc la achiziţionarea zborurilor sau a cazării. Totuşi, există multe cazuri în care costul biletului de avion este mai mic decât cel pentru transferul de la aeroportul pe care aterizăm până în centrul oraşului. Experţii momondo au alcătuit un clasament al celor mai scumpe/ieftine călătorii cu taxiul de la aeroport pentru a îi ajuta pe turiştii români să îşi planifice mai exact bugetul pentru vacanţe. Au fost incluse şi distanţele de parcurs, pentru o imagine mai clară a duratei călătoriei şi a rezervărilor adiacente.

Top 10 cele mai mari tarife fixe echivalate în Euro pentru călătoriile cu taxiul:

Tokyo / Narita 71.5 km (Distanţa până în centrul oraşului) – 200 EUR

Oslo 50 km (Distanţa până în centrul oraşului) – 100 EUR

Reykjavik 49 km (Distanţa până în centrul oraşului) – 100 EUR

Washington / Dulles 43 km (Distanţa până în centrul oraşului) – 90 EUR

Monaco / Nice Côte d’Azur 30 km (Distanţa până în centrul oraşului) – 90 EUR

Londra / Heathrow 27 km (Distanţa până în centrul oraşului) – 90 EUR

Stockholm / Arlanda 40 km (Distanţa până în centrul oraşului) – 60 EUR

Berna 12 km (Distanţa până în centrul oraşului) – 60 EUR

Paris / Charles de Gaulle 30 km (Distanţa până în centrul oraşului) – 55 EUR

Seoul / Incheon 60 km (Distanţa până în centrul oraşului) – 50 EUR

Cele mai ieftine transferuri de la aeroport Conform aşteptărilor, oraşele din vestul Europei lipsesc din acest clasament, preţurile cele mai mici regăsindu-se în Tashkent, capitala Uzbekistanului (2 EUR) şi Tunis  (3 EUR). Chişinău, capitala vecină, ocupă ultimul loc în clasamentul celor mai ieftine 10 transferuri din lume, fiind singurul oraş european din acest top dominat de locaţii din Africa.

Tashkent 7 km (Distanţa până în centrul oraşului)- 2 EUR

Tunis 8 km (Distanţa până în centrul oraşului)  – 3 EUR

Dushanbe 8 km (Distanţa până în centrul oraşului) – 3 EUR

Kathmandu / Tribhuvan 7 km (Distanţa până în centrul oraşului)- 4 EUR

Bissau 9 km (Distanţa până în centrul oraşului) – 4 EUR

Banjul 24 km (Distanţa până în centrul oraşului) – 4 EUR

Brazzaville 3 km (Distanţa până în centrul oraşului) – 5 EUR

Tegucigalpa 6 km (Distanţa până în centrul oraşului) – 5 EUR

Victoria 10 km (Distanţa până în centrul oraşului) – 5 EUR

Chişinău 13 km (Distanţa până în centrul oraşului) – 5 EUR

Irina Ryabovol, PR manager pentru Europa de Est în cadrul momondo, comentează: „Desigur, distanţa nu este întotdeauna factorul cheie în stabilirea preţurilor serviciilor de taximetrie. Pentru aproximativ aceeaşi distanţă în cazul oraşelor Bucureşti şi Amsterdam, călătorii vor plăti tarife cu o diferenţă mai mare chiar de 4 ori în cel de-al doilea oraş, sau doar jumătate din preţul de acasă atunci când zboară către Antananarivo.

În ceea ce priveşte costul serviciilor raportat la un kilometru, cele mai scumpe aeroporturi din Europa sunt cele din Berna, Luxemburg şi Copenhaga. Pentru a economisi, călătorii pot alege să comande o maşină online sau să se îndrepte către modalităţi de transport în comun, precum trenuri sau autobuze. Dacă oferta de transport public nu este satisfăcătoare, turiştii pot oricând să se grupeze cu alţi călători pentru a împărţi o cursă taxi către centrul oraşului.

În ceea ce priveşte transferul de la aeroporturile din România, cel mai mare tarif va fi plătit de călătorii care aterizează pe Aeroportul Mihail Kogălniceanu de lângă Constanţa: aprox. 17 EUR. Iaşi, Timişoara şi Sibiu sunt destinaţiile către care se ajunge cel mai ieftin de la aeroport: aprox. 4 EUR.

Bucureşti 16.5 km (Distanţa până în centrul oraşului) – 10 EUR

Cluj Napoca 9 km (Distanţa până în centrul oraşului) – 4.5 EUR

Timişoara 10 km (Distanţa până în centrul oraşului) – 4 EUR

Iaşi 8 km (Distanţa până în centrul oraşului) – 4 EUR

Constanţa 26 km (Distanţa până în centrul oraşului) – 17 EUR

Craiova 7 km (Distanţa până în centrul oraşului) – 5 EUR

Sibiu 3 km (Distanţa până în centrul oraşului) – 4 EUR

Cele mai scumpe transferuri de la aeroport  

Media preţului pentru călătoriile de la cele mai aglomerate aeroporturi din 140 de capitale către punctele centrale ale oraşelor respective este de 25 EUR, iar distanţa medie de parcurs este aproximativ 21 km, ambele valori fiind mai mari decât cele corespunzătoare capitalei României: 10 EUR pentru o călătorie de aprox. 16.5 km.

Cea mai scumpă călătorie din lume este cea din aeroportul Narita care se află la 71.5 de km de centrul oraşului Tokyo şi costă echivalentul a 200 EUR. În Europa, preţul cel mai mare pentru o călătorie cu taxiul până în centrul oraşului îl vor plăti turiştii care zboară către Oslo sau Reykjavik: 100 EUR pentru o cursă de aproximativ 50 km. Doar cu 10 EUR mai puţin vor plăti cei care zboară către Londra sau Monaco.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *