Costul unui buletin românesc pentru cetățeni ruși și ucraineni și modul de operare al traficanților de acte

Sursa foto: Pixabay

O rețea de traficanți de buletine românești a intrat în atenția oamenilor legii. Se bănuiește că funcționari publici au făcut bani cu buletine ilegale pentru ucraineni, ruși și basarabeni. Poliția a fost alertată după ce o comună a explodat demografic, aproape peste noapte.

Miercuri dimineață, sute de polițiști, printre care și mascații de la Brigada Specială de Intervenție ”Vlad Țepeș”, au luat cu asalt două județe din România, dar și municipiul București. Au fost percheziționate peste 90 de locuințe, dar și instituții publice de pe raza Bucureștiului și a județelor menționate. Oamenii legii sunt pe urmele unei rețele de trafic cu buletine românești. Pe scurt, funcționari publici și găzdași de meserie care făceau parte dintr-o caracatiță prin care, contra cost, cetățenii ucraineni, basarabani și ruși, primeau cărți de identitate românești pentru a merge nestingheriți prin Uniunea Europeană.

7000 de ucraineni într-o singură casă. Găzdașul s-a autodenunțat

Întreaga poveste se pare că a pornit de la o comună din județul Botoșani. Se numește Vârful Câmpului și se află chiar la granița cu Ucraina. De-a lungul timpului, autoritățile au observat că populația comunei crește tot mai mult, dar nimeni nu-i vede pe noii locuitori. Ba chiar și numărul consilierilor locali a crescut, tot pe baza numărului populației. S-a ajuns ca populația comunei Vârful Câmpului să crească de 10 ori, în ultimii trei ani. Autoritățile din Botoșani au intrat pe fir să verifice anomalia. La un moment dat, lucrurile s-au lămurit. Un cetățean din Vârful Câmpului s-a autodenunțat. Mai precis, acesta a mărturisit că el primește în spațiu cetățeni ucraineni pentru ca aceștia să dobândească cetățenia și să aibă buletin românesc. Cu buletinul românesc, ucrainenii circulau nestingheriți în Uniunea Europeană. Aceștia nu veneau niciodată la domiciliul din România. Așa s-a ajuns la situația aberantă în care 7000 de ucraineni figurau la aceeași adresă, în comuna Vârful Câmpului. Evident, săteanul îi lua în spațiu contra cost.

„La solicitarea unui prieten din Ucraina, am început să pun persoane în spațiul meu de locuit pentru întocmirea cărților de identitate. Primeam 50 de euro de persoană”, a precizat Aurel Ciubotaru, un ”găzdaș” din Vârful Câmpului pentru monitorulbt.ro.

Imediat, autoritățile au anunțat procurorii. Situația nu este singulară. Și în comuna Ripiceni, de exemplu, a explodat populația, fiind luați în spațiu mulți basarabeni, tot pentru buletin românesc. În alte comune de graniță, autoritățile s-au trezit că aveau în sat, evident doar cu adresa, ucraineni, basarabeni, dar și ruși.

”Ancheta vizează destructurarea unei rețele care, prin intermediul unor funcționari publici din două servicii de evidență a populației din cadrul unor primării, a obținut documente de identitate românești neconforme cu realitatea pentru persoane născute în Republica Moldova, Ucraina și Federația Rusă. În mod concret, beneficiarii au obținut cărți de identitate, cu stabilirea domiciliului la imobile care aparțineau unor cetățeni români care au decedat, iar partajul succesoral nu a fost efectuat, care sunt netrasportabili sau plecați în străinătate, fără acordul lor, prin întocmirea în fals a declarațiilor de luare în spațiu și implicit fără prezența lor în fața funcționarului de la Serviciul de evidență al persoanelor din cadrul primăriilor”, au precizat într-un comunicat oamenii legii.

Funcționarii publici, principalii pioni

Afacerea era, se pare, coordonată de funcționari publici din cadrul primăriilor sau din alte instituții publice. O parte a acestora, arată anchetatorii, luau șpagă de la ucraineni, ruși sau basarabeni și îi treceau în spațiu, la diferite domicilii, fie cu acordul găzdașilor, dar chiar și fără știrea proprietarilor caselor.

”Astfel, într-o comună din județul Botoșani figurează aproximativ 10.000 de cetățeni originari din Ucraina, Republica Moldova și Federația Rusă, marea majoritate având domiciliul la diferite adrese, fără acordul prealabil al proprietarilor, sau în baza unor declarații de luare în spațiu neconforme cu realitatea, prin contrafacerea semnăturii proprietarilor sau a unor adeverințe emise de reprezentanți ai primăriei, în care a fost consemnat în mod nereal dreptul de proprietate”, arată anchetatori. Un sătean din Vârful Câmpului mărturisea că o funcționară de la Primăria comunei a continuat fără știrea lui să treacă pe același domiciliu ucraineni.

Cât costa un buletin românesc

Obținerea prin aceste metode a buletinului românesc avea și un tarif, atât la găzdași cât și la funcționarii care operau în cadrul rețelei. Astfel, conform anchetatorilor, un buletin românesc costa în jur de 400 de euro. Banii erau împărțiți în felul următor: între 50 și 150 de euro costa găzdașul, adică cel care era dispus să ia un rus sau ucrainean în spațiu, 100 de euro funcționarul public de la Serviciului de Evidență al Persoanelor din cadrul primăriilor pentru a face actul de identitate și alți 50 de euro mita la alți funcționari pentru chitanțe, adeverințe de rol fiscal, efectuarea de copii de pe documentele de stare civilă, dar și taxa pentru eliberarea documentelor, în valoare de 7 lei.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: