Skip to content
Puterea Știrilor Video

Cât de aproape e România de Schengen, după decizia CE. Carmen Avram: „Ridicarea MCV șterge de pe listă toate argumentele care ne-au ținut pe loc atâta timp”

rador.ro

Europarlamentarul PSD Carmen Avram a declarat, la „Puterea Știrilor”, că ridicarea MCV-ului „ar șterge de pe listă toate argumentele” care au ținut România în afara Spațiului Schengen, inclusiv opoziția Olandei. La scurt timp după această declarație, Comisia Europeană a cerut ridicarea MCV-ului pentru România.

”În primul rând, unul dintre argumentele Olandei pentru care aș spune că se opune intrării noastre in Schengen este această prezență a MCV-ului. Ridicarea MCV-ului ar șterge de pe listă argumentele care ne-au ținut pe loc atâta timp. Olanda a fost cea care a legat MCV-ul de Schengen în mod explicit și atunci un astfel de pas ar fi extrem de important în perspectiva acestui consiliu JAI, care va avea loc peste două săptămâni, unde noi sperăm și se pare că s-ar putea întâmpla ca aderarea noastră la Schengen să fie pe agenta acelei reuniuni”, a precizat Carmen Avram.

”E un pas foarte mare pentru România care, de 15 ani, cu pași mai mici sau mai mari, încearcă să respecte absolut tot ce i se cere ca să ne aliniem cu celelalte state membre, să fim pe picior de egalitate și să nu mai fim supuși acestui mecanism. Problema este ca el nu își mai are locul oricum pentru că, după cum știți, exista acest mecanism privind statul de drept”, a adăugat Carmen Avram.

România scapă de MCV

Comisia Europeană cere ridicarea MCV pentru România, într-un raport discutat, marți, în Colegiul Comisarilor. Conform Raportului, România a făcut progrese în privința reformelor în Justiție și cele trei legi adoptate recent de Parlament asigură independența sistemului judiciar, relatează Digi24.

Progresele realizate de România sunt suficiente pentru îndeplinirea angajamentelor din Mecanismul de Cooperare şi Verificare asumate la aderarea la Uniunea Europeană, iar toate condiţionalităţile pot fi închise în mod satisfăcător, se arată în cel mai recent raport MCV, prezentat marţi de Comisia Europeană, care precizează că de acum nu va mai monitoriza România în cadrul MCV, evaluarea urmând să continue anual prin mecanismul general de la nivelul UE privind statul de drept.

„În privinţa luptei împotriva corupţiei, instituţiile statului îşi unesc forţele pentru a implementa o nouă strategie naţională anticorupţie, iar în 2021 şi 2022 s-a înregistrat din nou un bilanţ pozitiv în legătură cu eficienţa investigării şi sancţionării corupţiei la nivel înalt”, se precizează în raportul CE.

„Comisia va continua să coopereze cu România pentru realizarea lor cu succes, în acord cu legislaţia UE şi cu standardele internaţionale anti-corupţie”, se mai menţionează în raport.

Autor: Miruna Alexandra Ilie, Facultatea de Comunicare și Relații publice, anul I, SNSPA

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *