Skip to content
Economie

Cât de eficientă este decizia BNR de a majora din nou dobânda de referință. Analist: Nu putem spune că este o mișcare agresivă

BNR Inquam Photos / Octav Ganea

Banca Națională a României a majorat, marți, rata dobânzii de politică monetară, de la 6,75% la 7%. Este prima creștere din anul 2023, după ce în anul anterior aceasta a crescut de la 2% în luna ianuarie, la 6,75% în luna noiembrie.

Decizia a fost luată marți în Consiliul de Administraţie al BNR. Creșterea dobânzii de politică monetară este un mecanism prin care BNR încearcă să reducă rata inflației. Practic, prin creșterea dobânzii de politică monetară, BNR scumpește banii (împrumuturile), descurajând creditarea.

Economistul Petrișor Peiu a vorbit în exclusivitate pentru PS News despre decizia BNR de a majora din nou rata dobânzii de referință. În viziunea analistului, BNR are o politică prudentă pentru că își dorește să mențină creșterea economică. Cu toate acestea, analistul este de părere că BNR ar fi putut majora mai mult dobânda de referință pentru a combate inflația galopantă.

Petrisor Peiu, Inquam Photos / George Calin

 

„Majorarea dobânzii de referință este cam singurul lucru care se mai poate face acum, în momentul în care s-a plafonat prețul la energie electrică și în mare parte și la gaze naturale. Sigura modalitate prin care statul mai poate să mai lupte cu inflația este creșterea dobânzii de referință a Băncii Centrale. Acum trebuie spus că ea nu a crescut foarte mult, suntem la 7%, în condițiile în care inflația este mai mult decât dublă, peste 16%. Din acest punct de vedere nu putem spune că este o mișcare agresivă. În continuare statul român are ca principal obiectiv menținerea creșterii economice și acest lucru se realizează prin bani destul de ieftini puși la dispoziția companiilor și este o opțiune politică până la urmă.

Nu putem ști ce efect va avea această majorare, putem doar să presupunem că cu cât banii sunt mai scumpi, deci dobânzile sunt mai mari, cu atât activitatea economică poate să fie mai puțin intensă. Pe de altă parte, la rata inflației, s-ar putea ca acest lucru să nu conducă la bani ceva mai scumpi.

Trebuie să vedem cum vor evolua lucrurile. Eu cred că este foarte greu de spus astăzi dacă a fost o mișcare bună sau rea. De fapt, în ultimii doi ani, Banca Națională a avut această politică a creșterilor modeste sau prudente de dobândă, în speranța menținerii creșterii economice. Până acum s-a întâmplat, avem o creștere economică care nu e spectaculoasă dar care există. Să vedem cât de mult poate să întindă Banca Națională acest tip de politică. Sigur că Banca Națională s-a coordonat și cu Guvernul. Deci acesta din urmă are cam aceleași opțiuni de politică în lupta sa cu inflația și cred că este, repet, extrem de dificil a prognoza astăzi dacă e suficient sau nu. Din punctul meu de vedere se putea o creștere ceva mai pronunțată a ratei de dobândă. Până la urmă numai timpul ne va spune dacă a fost inspirată sau nu această măsură. Repet, este în linia politicii pe care o are Banca Centrală și pe care o are și Guvernul din momentul în care a început acest puseu inflaționist. Până acum această politică a reușit să mențină creșterea economică cu prețul degradării puterii de cumpărare”, a explicat analistul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *