Skip to content
Economie

Cât de eficiente sunt măsurile anunțate de PSD pentru diminuarea efectelor inflației? Analist economic: „Soluția este să ne uităm la cauze”

Inquam Photos/Octav Ganea

PSD a propus zilele acestea, prin vocea ministrului Gabriela Firea și a președintelui Marcel Ciolacu, o serie de măsuri economice prin care să poată fi diminuate efectele inflației. Astfel, s-a discutat despre vouchere pentru alimente de 50 de euro, la fiecare 2 luni, pentru familiile vulnerabile, vouchere lunare de 30 de euro pentru elevii cu burse sociale, pentru rechizite şi haine, dublarea cotei de hrană pentru bolnavii din spitale, creşterea valorii tichetelor de masă acordate angajaţilor, de la 20 de lei la 30 de lei şi o schemă de ajutor de stat acordată transportatorilor, pentru decontarea accizei la motorina achiziţionată din ţară. De asemenea, s-a luat în calcul și creșterea salariului minim cu 200 de lei.

Analistul economic Petrișor Peiu a vorbit în exclusivitate pentru PS News despre măsurile anunțate de guvern. În viziunea acestuia, măsurile sunt bine venite, dar totodată insuficiente pentru a compensa creșterea prețurilor.

„Ele vor ușura trecerea celor vulnerabili prin perioada de criză care se anunță, criză generată de inflație, de creșterea prețurilor, dar nu vor împiedica degradarea puterii de cumpărare. Probabil că rata inflației va evolua mai rapid decât aceste ajutoare pe care guvernul le dă categoriilor vulnerabile. Este evident că ar trebui făcută o analiză pe fiecare categorie afectată. De exemplu, în cazul pensionarilor, ei au trei categorii de produse pe care le consumă – medicamente, alimente și utilități. Este aproape cert că categoria serviciilor la care recurg aceștia este foarte mică. Din acest punct de vedere, utilitățile au cea mai mare rată de creștere, alimentele la care ne așteptăm la prețuri foarte mari și medicamentele care, de asemenea, au o rată de creștere importantă. Toate acestea vor pune presiune pe veniturile pensionarilor, iar în acest context, o sumă de 250 de lei la două luni, respectiv 125 de lei pe lună, este binevenită dar nu este suficientă pentru a compensa creșterea prețurilor.

Pe de altă parte, este clar că posibilitățile guvernului sunt destul de limitate. În anul acesta, 2022, se așteaptă ca România să aibă cel mai mare deficit bugetar din UE. Noi suntem deja într-o procedură de deficit excesiv. Tot ceea ce se întâmplă deja anul acesta nu face decât să înrăutățească perspectivele acestea macroeconomice ale României pentru că războiul din Ucraina vine cu cheltuieli suplimentare pentru guvern. Este foarte clar că sunt insuficiente aceste măsuri, dar nici nu cred că există o posibilitate mai mare la nivelul guvernului. Este rodul faptului că foarte mult timp, adică anul trecut, și a doua jumătate a anului 2020, la nivel guvernamental, s-a făcut abstracție de evoluțiile care ducea către o creștere abruptă a prețurilor la produse energetice, iar efectul acesta se vede astăzi”, a explicat Petrișor Peiu pentru PS News.

Întrebat ce altă măsuri ar putea lua guvernul pentru a diminua efectele inflației, analistul a precizat că:

“Întotdeauna inflația sau creșterea de prețuri în energie și în celelalte domenii este cu un pas înaintea creșterii veniturilor. Nu putem ieși din această capcană decât cu niște politici publice de rezolvare a cauzelor care au generat aceste chestiuni, nu de ignorare a lor. Soluția este să ne uităm la cauze, să vedem cum putem să creștem producția de energie pentru a scădea prețurile. Asta ar fi principala soluție. De asemenea, să determinăm alte evoluții în structura economiei, pentru că vom avea anul acesta probleme, de exemplu, cu producția agricolă. Nu va mai fi la fel de grozavă ca anul trecut.”

1 comentariu la “Cât de eficiente sunt măsurile anunțate de PSD pentru diminuarea efectelor inflației? Analist economic: „Soluția este să ne uităm la cauze”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *