Skip to content
Internațional

Cât de eficiente sunt sancțiunile impuse Rusiei? Răspunsurile oferite de doi politologi români

rt.com

Occidentul reprezentat de Statele Unite și Uniunea Europeană au impus numeroase sancțiuni economice Rusiei de la începutul invaziei în Ucraina. Sistemul financiar-bancar din Rusia a fost zguduit puternic, iar Moscova a fost practic izolată la nivel internațional. Ultimul pachet de sancțiuni impus de Uniunea Europeană vizează un embargou total pentru petrolul din Rusia. Totuși, în pofida sancțiunilor economice la care este supus regimul de la Moscova nu a dus la o încetare a conflictului în Ucraina, cel puțin până în acest moment. Așadar, întrebarea care se pune e cât de eficiente sunt aceste sancțiuni în a descuraja și a stopa în final agresiunea Rusiei în Ucraina? Mai pe larg, care sunt limitele acestor sancțiuni economice impuse Rusiei?

Doi politologi, Andrei Țăranu și Cristian Pîrvulescu au abordat în exclusivitate pentru PS News problema limitelor sancțiunilor impuse Moscovei.

În viziunea politologului Andrei Țăranu, sancțiunile impuse Rusiei au un efect limitat pentru că există în continuare multe state din lumea a treia care sunt mai degrabă pro-Rusia, decât anti-Rusia și ele servesc în continuare ca piață de desfacere pentru produsele rusești. Astfel, principala problemă rezidă în absența unui front comun la nivel global.

Andrei Țăranu, Facebook/Andrei Taranu

 

„Limitele sancțiunilor sunt limitele lumii. Cu excepția Statelor Unite și a Uniunii Europene, marea majoritate a statelor mici, slabe din lumea a treia sunt mai degrabă pro-Rusia, decât anti-Rusia. Atâta vreme cât există piață de desfacere pentru armament, pentru energie, pentru tot soiul de produse, e clar că măsurile acestea au un efect limitat”, a precizat Andrei Țăranu pentru PS News

Pe de altă parte, politologul Cristian Pîrvulescu consideră că sancțiunile impuse Rusiei sunt eficiente și slăbesc puterea militară și economică a acesteia pe măsură ce trece timpul. Rusia nu este o mare putere economică și este dependentă în special de exporturile de gaz și petrol.

Cristian Pirvulescu, Inquam Photos / Ilona Andrei

„Dacă cineva și-a făcut iluzia că Rusia va reacționa imediat la aceste sancțiuni, s-a înșelat. Nu s-a intenționat să se obțină un rezultat de genul acesta. Însă, consecințele asupra Rusiei sunt dezastruoase. Rusia nu poate să recupereze pentru că are probleme serioase cu aprovizionarea armatei și cu aprovizionarea populației. Deci situația este foarte complicată acolo și pe măsură ce timpul trece, sancțiunile se adaugă. Situația Rusiei nu se îmbunătățește, din contră.

Sigur că există un efect de bumerang asupra statelor care aplică sancțiunile. Dar este indiscutabil că aceste sancțiuni slăbesc forța militară a Rusiei, cât și forța economică, cele două fiind strâns legate. Nu uitați că Rusia nu este o mare putere economică și depinde foarte mult de exporturi de materii prime și de gaz și petrol. În special de gaz și petrol”, a precizat Cristian Pîrvulescu pentru PS News.

Amintim că principala măsură propusă de șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, celor 27 de țări membre UE este să interzică importurile de petrol din Rusia, fără să menționeze ce se întâmplă cu importurile de gaze naturale care momentan sunt mult mai greu de înlocuit din surse alternative. Până acum, UE a aprobat numai boicotarea importurilor de cărbune din Rusia, însă embargoul petrolier ar urma să fie unul gradual.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *