Skip to content
Economie

Cât de gravă este creșterea ROBOR și ce soluții au instituțiile din România? Analist economic: „Guvernul are doar un lucru de făcut, unul de care până acum se ferește”

Inquam Photos/Octav Ganea

Zilele acestea, indicele ROBOR a crescut până la cel mai înalt nivel din ultimii nouă ani. Niveluri record au atins ambii indicatori, indicele la trei luni şi indicele la şase luni. Potrivit statisticilor, este cel mai mare nivel înregistrat din 2013 până în prezent.  Astfel, ROBOR la trei luni a crescut la 5,21%, faţă de 5,20%, nivelul înregistrat la şedinţa precedentă. ROBOR la şase luni a crescut la 5,32%. Precedentele recorduri au fost înregistrate în martie și aprilie 2013.

Analistul economic Petrișor Peiu, fost subsecretar de stat pentru politici economice în perioada 2002 – 2003, a vorbit în exclusivitate pentru PS News despre creșterea indicelui ROBOR și despre soluțiile pe care Guvernul și banca centrală le au la îndemână.

 

Petrisor Peiu, Inquam Photos / George Calin

 

“ROBOR-ul crește datorită unei chestiuni foarte simple, crește în primul rând riscul de țară al României și crește dobânda la care se împrumută România. În al doilea rând, nu trebuie să absolutizăm acest lucru pentru că încă ROBOR-ul este la jumătate din rata inflației. Noi avem o rată a inflației de peste 10%, dar un ROBOR la jumătate, deci nu trebuie să dramatizăm.

Pe de altă parte, creșterea ROBOR-ului  înseamnă creșterea dobânzilor și asta este foarte clar. Fiecare om trebuie să își calculeze și să își dimensioneze ceea ce își dorește. Dacă își dorește un credit destul mare trebuie să fie dispus să plătească această dobândă în creștere, dar care, repet, este mai mică decât rata inflației. Dacă ai bani până la urmă ce faci cu ei, atunci când rata inflației este de 10%? Deci nu cred că ar trebui să ne îngrijoreze foarte tare acest ROBOR atâta timp cât rata inflației este dublă. De exemplu, toate dobânzile anuale efective la creditele de consum sunt undeva la 8,9, maxim 10%, în vreme ce dobânzile la creditele imobiliare sunt sub 5%, deci sub rata ROBOR. Ambele sunt mult sub rata inflației”, a precizat analistul.

Întrebat ce pachet de măsuri ar trebui să adopte Guvernul și banca centrală pentru a diminua efectele negative din economie, analistul a precizat că:

“Banca Națională ar trebui să crească dobânda de referință, adică dobânda la care împrumută băncile comerciale pentru a compensa inflația. Pe de altă parte, Guvernul are doar o singură chestiune de făcut, una de care până acum se ferește, anume să se adreseze principalei probleme care cauzează inflație și anume energia. Guvernul are cinci companii mari producătoare de produse energetice – Romgaz, OMV, Hidroelectrica, Nuclearelectrica și Complexul Energetic Oltenia – companii care generează această inflație. Dacă Guvernul ar vrea să stăvilească cumva inflația ar trebui să tempereze prețurile cu care vând aceste cinci companii, care repet, sunt în portofoliul Guvernului, mai puțin OMV Petrom unde Guvernul este al doilea acționar ca mărime, dar oricum important”.

Amintim că la începutul acestui an, ROBOR la trei luni avea valoarea de 3,02%, iar cel la șase luni era la nivelul 3,14%. Analiștii preconizează că, până la finalul anului, nivelul dobânzii de referință va urca până la 4,5% sau chiar 5%, nivel la care nu a mai fost din 2013. ROBOR este posibil să ajungă până spre 6%, avertizează experții.

1 comentariu la “Cât de gravă este creșterea ROBOR și ce soluții au instituțiile din România? Analist economic: „Guvernul are doar un lucru de făcut, unul de care până acum se ferește”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *