Cât de ieftin mai este să trăiești în România. Cât s-a scumpit viața în alte state europene

Sursa: freepik.com

Viața s-a scumpit în toată lumea, potrivit indicelui „costul vieții”, care ține cont de prețurile relative ale bunurilor de larg consum, cum ar fi alimente, restaurante, transport și utilități, dar exclude cheltuielile de cazare.

Conform datelor numbeo.com consultate de „Adevărul”, cu cât indicele costului vieții (raportat la New York City – NYC -, cu un indice de bază de 100% pentru NYC) este mai mic de 100, cu atât e mai plăcut să trăiești în țara respectivă din punct de vedere al cheltuielilor. De exemplu, un oraș sau un stat cu un indice al costului vieții de 120 este estimat a fi cu 20% mai scump decât orașul New York (excluzând chiria). Indicele costului vieții (fără chirie) indică prețurile relative ale bunurilor de larg consum, cum ar fi alimente, restaurante, transport și utilități, dar exclude cheltuielile de cazare, cum ar fi chiria sau ipoteca.

Indicele chiriilor estimează prețurile închirierii apartamentelor dintr-un oraș în comparație cu orașul New York. Dacă indicele de chirie este 80, sugerează că prețurile medii de închiriere din acel oraș sau stat sunt cu aproximativ 20% mai mici decât cele din New York. Indicele produselor alimentare oferă o estimare a prețurilor la alimente într-un oraș sau stat în raport cu New York. Numbeo folosește ponderile articolelor din secțiunea „Piețe” pentru a calcula acest indice pentru fiecare oraș. Indicele restaurantelor: Acest indice compară prețurile meselor și băuturilor din restaurante și baruri cu cele din NYC.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: