Skip to content
Politică

Cât de important ar fi sistemul Iron Dome pentru securitatea României: „Dacă vor fi trase spre noi rachete din Transnistria sau Crimeea, sistemul le va anihila”

Facebookdefensenews.com

România e foarte dornică să achiziționeze din Israel sistemul de apărare anti-rachetă Iron Dome, afirmă unele surse în urma vizitei de săptămâna trecută în Israel a ministrului român al apărării Vasile Dîncu. Dacă acordul va fi aprobat, România, membru NATO, va deveni prima țară europeană care cumpără sistemul.

Colonelul (r) Ion Petrescu, expert și analist militar, a explicat, pentru PS News de ce ar fi importantă această achiziție pentru România. Inițial, acesta a vorbit despre costurile sistemului.

Cât costă sistemul

„Aici este vorba atât de calitatea acestor produse ale industriei israeliene de armament, cât și de evidenta viitoare includere a lor în sistemul defensiv național român. Intrat în dotarea apărării Israelului în 2011, Iron Dome și-a confirmat utilitatea în succesive acțiuni de luptă purtate de IDF / Forțele de Apărare ale Israelului, cu insurgenții palestinieni din arealul Gaza.

Conform datelor furnizate interlocutorilor români, o barerie Iron Dome costă circa 150.000.000 de dolari, iar o rachetă destinată interceptării are un preț evaluat la 50.000 de dolari.

Până în momentul de față Israelul a vândut doar două sisteme Forțelor Armate ale SUA, la un preț de 373.000.000 dolari. Totuși, Azerbaidjan a achiziționat sistemul Iron Dome, iar componenta radar a fost deja livrată statelor Singapore, Canada, Coreea de Sud, India, Finlanda, Slovacia și Republica Cehă.

Inițial o reușită de facto a Ministerului Apărării din Israel, Iron Dome a avut apoi o dezvoltare finanțată parțial de statul israelian, cu 232.000.000 dolari și de Statele Unite ale Americii.

Astfel, din 2011 până în 2021, Statele Unite au contribuit cu un total de 1,6 miliarde de dolari la sistemul de apărare Iron Dome, apoi cu încă un miliard de dolari aprobat de Congresul SUA în 2022.

De aici decurge și precizarea, altfel normală, că pentru vânzările sistemului Iron Dome trebuie să fie și o aprobare venită de peste Ocean, care, din punct de vedere politic va fi una firească, în principiu pozitivă,având în vedere existența Parteneriatului Strategic dintre România și SUA”, a precizat colonelul (r) Ion Petrescu.

Ion Petrescu (Sursa: Facebook)

Cum funcționează sistemul

Ion Petrescu a explicat și care este componenta tehnică a acestui sistem defensiv.

„Iron Dome este un sistem mobil de apărare aeriană pentru orice vreme, care a fost dezvoltat de Rafael Advanced Defense Systems și Israel Aerospace Industries.

Sistemul este conceput pentru a intercepta și distruge rachete cu rază scurtă de acțiune și obuze de artilerie trase de la distanțe de 4 kilometri, până la 70 de kilometri distanță.

Capacitatea de interceptare a sistemului de apărare Iron Dome este evidențiată de raza care poate ajunge până la 250 de kilometri.

Lungimea rachetei este de 3 metri, diametrul de 160 milimetri, fiind lansată de pe un lansator care transportă 20 de interceptoare, iar un sistem poate fi compus din trei sau patru lansatoare. 

La nevoie, bateriile Iron Dome pot fi amplasate și pe nave militare de tip corvetă”, a precizat acesta.

Achiziția Iron Dome, in interesul național al României

În viziunea analistului, ar fi în interesul național al României să achiziționeze sistemul Iron Dome.

„Ar fi în interesul național al României – acela de a își apăra cu eficiență teritoriul național – dacă Statele Unite ale Americii își vor da acordul pentru ca țara noastră să devină întâiul stat membru al Alianței Nord-Atlantice care va achiziționa sistemul Iron Dome.

În situația pur ipotetică că vor fi trase spre România rachete care ar porni din Transnistria sau Crimeea, sistemul Iron Dome le va anihila în aer, cu eficiență maximă.

După ce va fi adus în țară sistemul menționat, abia atunci vom vedea dacă Israelul va obține și o licență pentru producția lor în România”, a conchis colonelul (r) Ion Petrescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *