Cât de importantă este bunăstarea animalelor pentru europeni?

Crescătorii animale
Foto: Web-agri

Bunăstarea animalelor este esențială pentru europeni, potrivit rezultatelor unui sondaj Eurobarometru.
Au fost chestionați 26.376 de respondenți din cele 27 de state membre ale UE, pe diferite grupuri sociale și demografice.

  • Marea majoritate a europenilor (84%) consideră că bunăstarea animalelor de fermă ar trebui să fie mai bine protejată în țara lor decât este în prezent.
  • Aproape la fel de mulți (83%) ar dori ca durata transportului animalelor să fie limitată.
  • Trei sferturi dintre respondenți (74%) susțin o mai bună protecție a bunăstării animalelor de companie în țara lor.
  • Peste 90% dintre europeni cred că practicile de reproducere ar trebui să respecte cerințele etice fundamentale. Aceasta include asigurarea faptului că animalele au suficient spațiu, hrană și apă, trăiesc într-un mediu potrivit nevoilor lor (noroi, paie etc.) și sunt manipulate corect.

Oamenii sunt dispuși să plătească mai mult pentru produse din animale a căror bunăstare a fost respectata

În ceea ce privește importurile de alimente din țări terțe, mai mult de opt din zece europeni (84%) consideră că situația actuală în ceea ce privește bunăstarea animalelor trebuie schimbată, fie prin aplicarea regulilor de bunăstare a animalelor la importurile de alimente, fie prin etichetarea alimentelor în în conformitate cu standardele aplicate.

Deși interviurile au fost realizate în martie 2023, când prețurile alimentelor erau deja foarte mari din cauza inflației, 60% dintre respondenți au indicat că ar fi dispuși să plătească mai mult pentru produse din creșterea care respectă bunăstarea animalelor.

Aproximativ un sfert dintre respondenți (26%) ar fi dispuși să plătească cu până la 5% mai mult pentru hrana care respectă bunăstarea animalelor.

Sondajul a mai arătat că oamenilor le pasă profund de bunăstarea animalelor din abatoare.

O majoritate covârșitoare a susținut interzicerea tăierii anumitor părți ale corpului animalelor (cozi, urechi, ciocuri etc.), cu excepția cazurilor de strictă necesitate și sub anestezie.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: