Skip to content
Politică

Cât de importantă este vizita președintelui Israelului la București. Radu Carp: Sunt investiții mari care vor veni în România

Facebook/Radu Carp

Contactat de PS News, politologul Radu Carp susține că vizita președintelui Israelului, Reuven Rivlin, în România nu este una semnificativă, dat fiind faptul  că acesta nu are foarte multe atribuții importante. Cu toate acestea, Carp susține că, din punct de vedere al relațiilor bilaterale, vizita reprezintă un semnal important.

„Este o vizită protocolară. Președintele Israelului nu are foarte multe atribuții. Este ales de către Parlament și nu este o vizită semnificativă, decât din perspectiva organizării unei ședințe de Guvern de care este agreat. Probabil că se va face după modelul care se practică în prezent cu Ungaria, cu Spania, deci cred că o asemenea ședință este binevenită pentru că pot fi foarte multe puncte pe agendă: sunt investiții mari care vor veni în România, există o comunitate mare de originari din România în Israel, deci cred că lansarea unei astfel de idei este binevenită. Rămâne de văzut dacă până atunci va exista un alt Guvern sau nu și dacă va agrea noul Guvern ideea care a fost susținută la București. 

Președintele nu are atribuții foarte importante, dar este un semnal pozitiv pe linia acesta a bilateralei. Este bine că a avut loc. Recent a fosta ales un nou președinte în Israel, deci e pe ultima sută a mandatului”, spune Radu Carp.

Preşedintele Israelului, Reuven Rivlin, a declarat, miercuri, în Parlament, că România este o adevărată prietenă a poporului evreu în lupta împotriva antisemitismului, el menţionând că sunt 73 de ani de relaţii de prietenie între cele două ţări pe care nimeni nu a reuşit să îi întrerupă.

„România astăzi este o adevărată prietenă a poporului evreu şi a Israelului în lupta împotriva antisemitismului. România este o adevărată prietenă a poporului evreu şi a Israelului, stat evreiesc şi democratic, democrat şi evreiesc, în care toţi cetăţenii sunt egali în drepturile lor. Şi sub preşedinţia României, Alianţa Internaţională pentru Memoria Holocaustului a cristalizat o definiţie actualizată a antisemitismului, poziţie pe care o apreciem din plin chiar dacă pare acolo o critică aparent sinceră contra Israelului”, a declarat preşedintele Israelului.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *