Skip to content
Puterea Știrilor Video

Cât de mult s-a schimbat România față de 1 decembrie 1918. Eugen Tomac: Aș putea spune că acum suntem feriți

Inquam Photos/Octav Ganea

Invitat în Studioul Puterea Știrilor, președintele PMP, Eugen Tomac, a vorbit despre însemnătatea zilei de 1 decembrie pentru țara noastră, susținând că, deși suntem în pandemie, „acest moment trebuia marcat, pentru că este Ziua Națională a României, nu este orice zi”.

„Și acum 102 ani tot o perioadă de pandemie bântuia Europa și totuși înaintașii noștri au avut curajul și determinarea necesară pentru a făuri acel act important. A fost o succesiune de evenimente în întreg anul 1918: prima provincie a fost Basarabia, apoi Bucovina și Transilvania și așa s-a făurit România Mare de acum 102 ani.

Dacă ne uităm la societatea românească de astăzi, comparat cu ceea ce aveam acum un secol, evident că lucrurile sunt mult mai diferite și aș putea spune că suntem feriți pentru că, în primul rând, suntem o țară sigură, fiind în NATO, o țară extrem de puternică din punct de vedere al resursei umane pe care o putem oferi Europei, și nu numai, și bineînțeles din punct de vedere al perspectivelor pe care le avem astăzi pentru că această criză de sănătate publică o vom trece mult mai ușor, fiind membri ai Uniunii Europene.

Criza economică o vom depăși la fel, mult mai ușor tocmai pentru că Uniunea Europeană are un plan ambițios pentru a relansa Europa din punct de vedere economic. Aș putea spune că suntem mult mai siguri și mai stăpâni pe situația aceasta decât în alte situații prin care a trecut națiunea noastră.

După Marea Unire a venit Al Doilea Război Mondial, după aceea comunismul, și după, perioada de tranziție. Acum cred că națiunea noastră își dorește mai mult, ceea ce este un lucru foarte bun. Mai mult înseamnă o viață mai bună, școli mai bune, spitale mai bune, calitatea vieții mult mai ridicată și asta înseamnă infrastructură, gaz în fiecare casă, apă caldă, curent. Asta este ceea ce-și doresc românii”, a spus Tomac.

Acesta a declarat că a participat la ceremonia dedicată Zilei Naționale, la Arcul de Triumf din București, alături de alți colegi.

„Eu am fost astăzi la câteva evenimente. Mi-am început ziua la acest moment solemn organizat la Arcul de Triumf. Mărturisesc că mi-a plăcut, că a fost extrem de sobru totul, a fost un mesaj transmis de șeful statutului, a fost prezente mai multe oficialități și tot corpul diplomatic. Trebuia marcat acest moment, este Ziua Națională a României, nu este orice zi, nu este orice sărbătoare, este cea mai mare sărbătoare a națiunii române din punct de vedere al semnificației. 

După acest moment festiv, am ales să merg împreună cu mai mulți colegi pentru a aduce un omagiu eroilor din Primul Război Mondial la câteva dintre monumentele ridicate în București în cinstea acestor eroi. Noi am uitat să îi cinstim și pe cei care s-au jertfit pentru demnitatea poporului român și aici nu sunt cuvinte mari doar pentru că e ziua de 1 Decembrie, dar cred că ar trebui să împrumutăm din acțiunile acestea pe care toate națiunile puternice din Uniunea Europeană le tratează cu mai mult respect, e o chestiune care ține de demnitate.

Ei se manifestă prin fapte și prin mai puține vorbe, fapte prin care demonstrezi că nu treci pur și simplu cu vederea peste tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Din acest punct de vedere sunt foarte mândru că am avut colegi care au venit cu asemenea propuneri și i-am însoțit, am depus câte o coroană de flori, tocmai pentru că aceste lucruri, pentru noi, cei din PMP, valorează foarte mult. România nu înseamnă doar să ne certăm zi de zi în viața politică, ci face parte din viața noastră”, a declarat Eugen Tomac la Puterea Știrilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *