Skip to content
Societate

Cât de mult s-au ieftinit benzina şi motorina în contextul pandemiei. Preţul carburanţilor în România

" "

Preţurile carburanţilor au scăzut în Europa în această perioadă, în contextul pandemiei. În România, la pompă, un litru de benzină costă în jur de 4,5 lei, iar litrul de motorină între 4,7 și 4,8 lei.

Comisia Europeană a publicat un  document cu statistici care arată situaţia preţurilor combustibilor.

" "
" "

În România, un litru de benzină costă, în medie, sub un euro – o,981, iar un litru de motorină costă 1,015 euro. După România vine Ungaria (1,017 euro/litrul de benzină, respectiv 1,044 euro/litrul de motorină), Bulgaria (1,059 euro/litrul de benzină, respectiv 1,058 euro/litrul de motorină) şi Polonia (1,046 euro/litrul de benzină, respectiv 1,070 euro/litrul de motorină).

Ţările din Europa cu cei mai scumpi carburanţi sunt Olanda (1,551 euro/litrul de benzină, respectiv 1,244 euro/litrul de motorină), Grecia (1,50 euro/litrul de benzină, respectiv 1,26 euro/litrul de motorină) Italia (1,496 euro/litrul de benzină, respectiv 1,389 euro/litrul de motorină) şi Suedia (1,399 euro/litru de motorină, iar un litru de benzina costa 1,330 euro/litru/.), potrivit raportului citat de Mediafax.

Pandemia a afectat cererea mondială de petrol, iar Arabia Saudită a declanșat un război al preţurilor ce a dus la ieftinirea consistentă a carburanţilor. De asemenea, această piaţă a fost afectată de decizia Arabiei Saudite de a reduce preţul ţiţeiurilor, adoptând o altă strategie, mai ales după negocierile eşuate care au avut loc în OPEC şi Rusia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *