Skip to content
Economie

Cât de mult se vor mai scumpi creditele românilor. Explicațiile analistului economic Valentin Ionescu

profit.ro

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat zilele acestea la 4,68% pe an, de la 4,62% pe an, conform informaţiilor publicate de Banca Naţională a României. Un nivel mai mare al indicelui a fost consemnat în 10 aprilie 2013 – 4,74% pe an. În același timp, indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 4,78% pe an, de la 4,70% pe an în ziua precedentă, iar ROBOR la 12 luni a crescut la 4,83% e an, de la 4,73% pe an anterior.

Analistul economic Valentin Ionescu a vorbit în exclusivitate pentru PS News despre semnificația acestor evoluții financiare. În viziunea acestuia, Banca Centrală va urma să majoreze gradual rata dobânzii de referință până la sfârșitul anului pentru a încetinii creșterea inflației. Din acest motiv este posibil ca aceasta să treacă de pragul de 10% până la finele anului. Totodată, dacă rata dobânzii de referință crește, atunci ne putem aștepta și la o creștere a ROBOR, a explicat analistul.

“Banca Centrală va majora gradual rata dobânzii de referință până la sfârșitul anului pentru a încetinii creșterea inflației. Este posibil să ajungă la 11 – 12%, poate chiar peste această cifră. Banca Centrală nu a mărit rezervele minime obligatorii, pentru a păstra o anumită lichiditate în sistemul bancar și pentru a nu bloca creditarea.

În același timp, Banca Centrală a mărit la 4% creditul Lombard – acel credit la care apelează băncile, punând gaj titluri de stat. Asta înseamnă o descurajare a finanțării statului de către bănci, întrucât se scumpește dobânda la împrumuturile pe care statul le face. Măsura ar forța practic statul să se împrumute mai puțin.

În principiu, dacă rata dobânzii de referință crește, atunci și ROBOR este mai mare. Pe cale de consecință, împrumuturile în execuție se scumpesc ca și noile credite”, a explicat analistul pentru PS News.

Amintim că zilele trecute, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3% pe an, de la 2,5% pe an, începând cu data de 6 aprilie 2022, şi păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară. Conform BNR, rata anuală a inflaţiei a continuat să crească gradual în primele două luni din 2022, contrar previziunilor, urcând la 8,35% în ianuarie şi la 8,53% în februarie, de la 8,19% în luna decembrie 2021.

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 1,86% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2021, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,17%.

În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.

La începutul lui 2020, indicele ROBOR la 3 luni era 3,19% pe an, iar la debutul lui 2021 se situa la 1,98%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *