Cât de mult va scădea populația României până la finalul secolului. Prăbușire demografică uriașă în Europa

index fericire
Sursă foto: Pixabay

Ascensiunea extremei drepte ar putea accelera declinul demografic al Europei, potrivit celor mai recente previziuni Eurostat, ceea ce va produce mai multe șocuri pe plan economic, precum o creștere economică mai lentă și o explozie a cheltuielilor pentru pensii și ajutoare pentru îngrijirea bătrânilor, scrie The Guardian. Populația Uniunii Europene s-ar prăbuși cu mai mult de o treime dacă granițele blocului comunitar s-ar închide complet în fața imigranților.

Politicile anti-imigrație sunt la mare căutare în Uniunea Europeană, după cum o arată victoriile obținute de partidele de extremă dreaptă în alegerile din 2024. Alternativa pentru Germania (AfD) este pe locul doi în sondaje când mai sunt doar câteva zile până la alegerile federale.

Dar cei care doresc să închidă granițele Europei trebuie să înfrunte o realitate demografică dură: populația nativă a continentului este de așteptat să scadă masiv până la finalul acestui secol din cauza ratei foarte scăzute a natalității.

Experții avertizează că societățile europene vor îmbătrâni mult mai rapid fără imigranți, ceea ce va provoca o serie lungă de probleme economice pe măsură ce forța de muncă scade și povara ajutoarelor de stat crește.

Ultimele previziuni Eurostat, agenția oficială de statistică a Uniunii Europene, arată că populația blocului comunitar va scădea cu 6% până în 2100, dacă trendul actual se păstrează. Populația UE va scădea de la 447 de milioane de oameni la 419 milioane.

Dar, dacă niciun imigrant nu ar mai avea voie să intre în UE, populația ar scădea cu peste o treime, până la 295 de milioane de oameni.

Fără imigranți, criza demografică va cuprinde toată Europa

Țări precum Italia, Franța și Germania, unde politicienii care se opun imigrației au câștigat mult teren în ultima vreme, s-ar confrunta cu un colaps demografic dacă nu ar mai accepta niciun imigrant.

Pentru prim-ministrul Italiei, Giorgia Meloni, politicile anti-imigrație au fost prioritare în primul ei manat, dar țara ei are una dintre cele mai scăzute rate ale fertilității din Europa. Populația Italiei ar scădea cu mai mult de jumătate până la finalul secolului, dacă nu socotim imigranții.

Cu granițele complet închise, populația Germaniei ar scădea și ea de la 83 de milioane de oameni la 53 de milioane. În Franța, același scenariu ar aduce o scădere a populației de la 68 la 59 de milioane de oameni.

Schimbări demografice în alte țări europene până în anul 2100, în funcție de imigrație:

  • Marea Britanie: populația va crește de la 68 la 86 de milioane, cu imigranți; fără imigranți, va scădea la 48 de milioane.
  • Italia: populația va scădea de la 59 la 50 de milioane, cu imigranți; fără imigranți, va scădea la 28 de milioane.
  • Spania: populația va scădea de la 47 la 45 de milioane, cu imigranți; fără imigranți, va scădea la 24 de milioane.
  • Polonia: populația va scădea de la 38 la 30 de milioane, cu imigranți; fără imigranți, va scădea la 24 de milioane.
  • Olanda: populația se va menține la 18 milioane, cu imigranți; fără imigranți, va scădea la 13 milioane.
  • Suedia și Belgia: populația va crește de la 10, respectiv 12 milioane, la 13 milioane, cu imigranți; fără imigranți, va scădea la 8-9 milioane.
  • Ungaria: populația va scădea de la 9,6 la 9,1 milioane, cu imigranți; fără imigranți, va scădea la 6,6 milioane.
  • Bulgaria: populația va scădea de la 6,8 la 5,1 milioane, cu imigranți; fără imigranți, va scădea la 4,3 milioane.

România, una dintre excepții: va fi la fel de rău și cu imigranți, și fără

Doar în câteva țări UE evoluția demografică nu ar fi prea diferită dacă granițele s-ar închide de tot: RomâniaLetonia și Lituania – țări în care numărul de emigranți l-a întrecut pe cel al imigranților.

Populația României ar scădea până la puțin sub 15 milioane de oameni în anul 2100, fără imigranți. Dacă granițele rămân deschise, populația ar fi de 15 milioane, potrivit statisticilor Eurostat.

În aproape toate celelalte țări din Europa, populația nu doar că ar scădea dacă fluxul de imigranți s-ar opri complet, ci ar deveni și mai îmbătrânită.

21% din populația UE are acum cel puțin 65 de ani. În previziunile Eurostat, această proporție va crește la 32% până în 2100. Fără imigranți, însă, procentul ar fi de 36%.

Experții avertizează, însă, că imigrația nu este o soluție magică pentru criza demografică cu care se confruntă Europa, fiind doar una dintre căile prin care tranziția inevitabilă spre o societate mai îmbătrânită poate fi mai lină.

„Creșterea nivelului de imigrație nu ar rezolva aceste probleme demografice de una singură”, a spus John Springford, cercetător de la Centrul pentru Reforma Europeană. „Dar ar ajuta, precum ar ajuta și creșterea ratei de angajare a persoanelor în vârstă de muncă, creșterea vârstei de pensionare, reforma pensiilor și transferarea poverii fiscale aferente impozitului pe profit la cel pe avere, în special pe proprietate.”

Zonele rurale vor fi cele mai afectate de colapsul populației în UE

Zonele rurale vor suferi cel mai mult de pe urma colapsului demografic din UE. În următorii 80 de ani, multe sate ar putea avea aceeași soartă precum Camini din sudul Italiei.

Camini este unul din multele sate din regiunea Calabria în care populația a scăzut drastic în ultima parte a secolului al XX-lea, pe măsură ce tot mai mulți tineri s-au mutat în alte zone în căutare de oportunități mai bune.

Camini a devenit recent locul de desfășurare a unui proiect de repopulare a localității cu refugiați, în încercarea de a salva comunitatea locală de la dispariție.

„Priveam locul cum moare lent. Casele se prăbușeau din cauză că nimeni nu trăia în ele”, a povestit Rosario Zurzolo, președinta cooperativei care conduce proiectul, care s-a născut în Camini.

Până acum, 50 de refugiați s-au mutat permanent în Camini prin această schemă, ceea ce a ridicat populația satului la 350. Alți 118 refugiați locuiesc aici temporar. Redeschiderea școlii din localitate a fost sărbătorită ca o victorie simbolică.

Zurzolo a spus că satul Camini ar putea fi un model de urmat pentru revitalizarea altor regiuni din Europa care se confruntă cu un declin al populației.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: