Skip to content
Puterea Știrilor Video

Cât de periculoasă este Omicron, noua variantă COVID. „Fiecare țară ar trebui să facă acest lucru”

Inquam Photos/Octav Ganea

Invitat la Puterea Știrilor, medicul și senatorul PSD Florian Bodog susține că varianta Omicron nu trebuie „tratată cu superficialitate” de autoritățile române. Medicul susține că trebuie să prevenim cât mai mult contaminarea cu această nouă variantă pentru că „surprizele pot apărea”. Pot apărea mutații, evoluții nefavorabile ale acestei boli, chiar dacă produce doar simptome ușoare și medii de răceală, atrage atenția medicul Florian Bodog.

„Din studiile pe care le-am citit și ceea ce am văzut în lumea medicală, am văzut că această variantă pare să nu fie atât de agresivă, din punct de vedere al gravității bolii pe care o produce. Însă, ceea ce este neliniștitor este că rata de transmitere este foarte înaltă, adică contagiozitatea este foarte mare, se poate transmite extrem de repede. Cred că acest lucru îi dă, totuși, un potențial de gravitate.

Nu trebuie să o tratăm cu superficialitate, să ne uităm ca la o simplă răceală. Știm că variantele care au apărut la COVID-19 sunt toate luate în seamă în comunitatea medicală și noi trebuie să fim foarte atenți. Cred că este important să prevenim contaminarea populației României. Fiecare țară ar trebui să facă acest lucru. Trebuie să prevenim cât mai mult contaminarea cu această nouă variantă. Surprizele pot apărea. Pot apărea mutații, evoluții nefavorabile ale acestei boli, chiar dacă produce doar simptome ușoare și medii de răceală”, a declarat Florian Bodog, la Puterea Știrilor.

Amintim că un nou caz cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 a fost confirmat, joi, în România. Este vorba de un bărbat, contact al femeii din Brașov, care a fost repatriată din Africa de Sud. Până în prezent, pe teritoriul României au fost confirmate trei cazuri cu varianta Omicron a virusului SARS-Cov-2.

Pe 26 noiembrie, OMS a declarat tulpina Omicron, detectată pentru prima dată în sudul Africii, variantă de îngrijorare. Este a cincea tulpină SARS-CoV-2 care intră în această clasificare. Duminică, epidemiologul șef al SUA, Anthony Fauci, a declarat că primele rapoarte din Africa de Sud sugerează că Omicron ar putea cauza forme mai ușoare de Covid. Săptămâna trecută, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a avertizat că noua tulpină a coronavirusului ar putea deveni dominantă în Europa, în următoarele luni și că “are un avantaj substanțial” față de varianta Delta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *