Skip to content
" "
Puterea Știrilor Video

Cât de periculoase sunt teoriile conspirației. Andrei Cornea: Nu e suficient ca 70% să respecte legea, pentru că ceilalți 30% pot infecta o mare parte a populației

dilemaveche.ro

Invitat în studioul Puterea Știrilor, profesorul universitar Andrei Cornea a vorbit despre pericolul din spatele teoriilor conspirației care au luat cu asalt opinia publică în contextul pandemiei de coronavirus. Acesta a spus că epidemia pune în ultimă instanță o problemă de solidaritate socială, sau chiar de solidaritate națională, pentru că nu este suficient ca un număr mic de oameni să respecte măsurile de prevenție.

“Sunt periculoase, pentru că oamenii nu se mai feresc. Și dacă nu s-ar feri doar pe ei nu ar fi foarte grav, și-ar primi pedeapsa imediat, dar nu îi feresc nici pe alții care nu au nicio vină și, în general, creează o problemă națională.

" "
" "

Epidemia pune o problemă de solidaritate socială sau chiar națională. Nu e suficient ca 60-70% din populație să respecte legea, pentru că restul de 40-30% care nu o respectă poate infecta o mare parte a populației. Deci aici trebuie ca 95% să respecte legea. Desigur, cifrele nu sunt exacte, dar ideea e că este nevoie ca foarte mulți să respecte măsurile.

Pe de altă parte, și autoritățile au o problemă aici, pentru că vorbim de politică. Acum am văzut în ultimul week-end poliția vizibilă. S-au alarmat, dar asta nu e bine. După ce ai dat starea de alertă și ai mai retras din măsurile restrictive, trebuia să menții o prezență pe străzi. Eu am văzut adeseori polițiști stând în mașină și lăsând oamenii să se înghesuie, fără să intervină”, a explicat Andrei Cornea la Puterea Știrilor.

Amintim că duminică a avut loc un protest în Piața Victoriei din Capitală faţă de așa-zisa”dictatura sanitară”. Cei mai mulţi participanți la protest nu purtau măşti de protecţie şi nu au respectat distanţa fizică, luând în derâdere pericolul reprezentat de coronavirus. Protestul a fost organizat pe Facebook, iniţiatoarea acţiunii fiind Iosefina Pascal, personaj promovat de canalul oficial de propagandă al Rusiei, Sputnik. Ulterior, jandarmeria a amendat 13 persoane, transmițând că pe timpul stării de alertă, organizarea şi desfăşurarea de mitinguri, demonstraţii sau orice alte întruniri sunt interzise.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *